PROTESTUL fermierilor din Franţa: Camion românesc, atacat de agricultori revoltaţi de scăderea preţurilor la alimente - VIDEO

Agricultori francezi au atacat ieri un camion românesc cu anvelope, dorind să împiedice ca produsele străine să pătrundă în ţară, într-o acţiune de protest faţă de scăderea preţurilor la produsele alimentare, care i-a adus în pragul falimentului.

Urmărește
2449 afișări
Imaginea articolului PROTESTUL fermierilor din Franţa: Camion românesc, atacat de agricultori revoltaţi de scăderea preţurilor la alimente - VIDEO

PROTESTUL fermierilor din Franţa: Camion românesc, atacat de agricultori revoltaţi de scăderea preţurilor la alimente (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Camionul a fost atacat în cadrul unui haos generat de peste 200 de agricultori din departamentul francez Moselle, în reţeaua rutieră şi autorutieră din nordul regiunii Lorena. În urma incidentului, a fost necesară intervenţia forţelor de ordine, informează site-ul publicaţiei Vosges Matin.

"Ne confruntăm cu momente prea dificile pentru a ne mulţumi cu cuvintele frumoase ale unui guvern care încearcă să înăbuşească revolta ţărănească!", a spus Jean-Marc Breme, preşedintele FDSEA (Federaţia Departamentelor şi Sindicatelor Exploataţiilor Agricole) din Moselle, care a solicitat ieri trupelor să a susţine revolta.

Dezordinea rutieră a început către ora locală 8.30 (9.30, ora României), când o coloană formată din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, către Thionville, în timp ce aproximativ şaizeci de alţi manifestanţi se îndreptau, pe celălalt sens, către Croix d’Hauconcourt, cu o viteză de 5 km/oră. Urcaţi la volanul tractoarelor încărcate cu baloturi de fân şi pneuri, agricultorii au încurcat circulaţia pe reţeaua rutieră şi autorutieră a departamentului, aproape întreaga zi, situaţia revenind la normal abia către ora locală 18.00 (19.00, ora României).

În acelaşi timp, în sudul departamentului, în jurul nodului A4 şi pe Drumul Naţional 4, la intersecţia Mittelbronn din Phalsbourg, aproximativ cincizeci de fermieri acţionau în acelaşi mod, blocând toată circulaţia. Conform Direst (direcţia străzilor), au fost oprite aproximativ 40.000 de vehicule din cauza blocajului, iar prefectura a organizat o celulă de criză pentru a urmări avansarea tractoarelor.

În jur de 110 jandarmi, 60 de poliţişti şi 20 de funcţionari Direst au fost mobilizaţi pe teren pentru a facilita deplasarea automobilelor. Reţeaua secundară creată de ei a redus fluxul de autoturisme, de rulote de călători venite din Olanda şi Belgia, care circulau pe drumurile paralele cu autostrada.

În cadrul protestului, agricultorii au depus gunoi de grajd şi anvelope în faţa magazinelor (cum s-a întâmplat în comunele Maizières, Marly), iar în către ora locală 14.00 (15.00, ora României) au început să ardă anvelope, fiind necesară intervenţia pompierilor în direcţia Luxemburg-Nancy.

Temându-se de organizaţiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anunţat miercuri un pachet cu măsuri de urgenţă în valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilităţi fiscale şi garanţii pentru împrumuturi, însă acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburărilor. "Niciuna dintre măsurile anunţate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competiţiei" reprezentate de fermierii din alte ţări, a spus Sander, subliniind că cei francezi suportă costuri mai mari cu forţa de muncă şi trebuie să respecte anumite standarde de calitate.

Preşedintele francez François Hollande a promis din nou luni, în timpul unei deplasări în cadrul departamentului Le Var, din regiunea franceză Provence-Alpi-Coasta de Azur, susţinerea Guvernului pentru agricultori.

"Trebuie să acţionăm. Ministrul nostru al Agriculturii a făcut astfel încât noi să putem pune presiunea necesară pe distribuitori, pe companiile de procesare (...). Efectele vor fi generate de ansamblul acestor acţiuni,. (...) Vrem ca agricultorii să fie siguri, cu fiecare acţiune, că noi suntem de partea lor", a explicat preşedintele francez Francois Hollande.

Pe de altă parte, ministrul francez al Agriculturii a apărat marţi regulile europene, în cadrul unor declaraţii pentru postul de radio France Inter, citate de Le Point. "Agricultura franceză este prezentă în Europa, este o realitate", a declarat el, ca reacţie la blocajele pe care agricultorii francezi le-au creat la frontierele cu Germania şi Spania. În Franţa, "trebuie să fim motivaţi de coerenţa a ceea ce implementăm", să ştim că reabiltarea preţurilor este o strategie pentru a favoriza originea franceză a produselor agricole, a afirmat ministrul. Nu putem, ca guvern francez, să decidem pentru toate guvernele", a adăugat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici