”Nu vom renunţa niciodată la idealul unui stat independent”, a declarat Puigdemont, în cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Bruxelles la care au participat 200 de primari separatişti.
În ceea ce priveşte alegerile regionale ce se vor desfăşura la 21 decembrie, Puigdemont a precizat că îşi doreşte să participe, dacă Executivul spaniol nu se va opune. Acesta a făcut un apel către formaţiunile separatiste din Catalonia, cerându-le să se alieze pentru a forma majoritatea în Parlamentul regional.
”Nu avem altă opţiune decât să ne prezentăm toţi împreună”, a declarat fostul lider catalan, într-o intervenţie la postul de radio public din Catalonia.
”În cazul în care partidele separatiste din Catalonia vor câştiga alegerile regionale, veţi accepta rezultatul votului catalanilor?”, a adăugat Puigdemont.
Fostul premier al regiunii catalane a precizat că acţiunea Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra regiunii reprezintă ”o lovitură de stat”.
Cu câteva ore mai devreme, Puigdemont a declarat că a plecat în Belgia deoarece autorităţile spaniole pregăteau ”un val de violenţe” împotriva separatiştilor catalani, adăugând că a vrut să facă cunoscută cauza independenţei catalanilor în Uniunea Europeană.
Puigdemont a mai afirmat că, alături de patru miniştri catalani demişi aflaţi în Belgia, reprezintă „Guvernul în exil” al Cataloniei.
Cei cinci au fost audiaţi de autorităţile belgiene şi fost eliberaţi luni, însă li se interzice să părăsească Belgia fără consimţământul unui judecător. În plus ei sunt obligaţi să participe la toate şedinţele de judecată a procesului în care sunt vizaţi.
Vineri, o instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei). Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice.
La finalul lunii octombrie, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului de la Madrid a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.