Purtătorul de cuvânt NATO ironizează Rusia printr-o "lecţie de geografie" pe Twitter - FOTO

Un purtător de cuvânt NATO, locotenent-colonelul Jay Janzen, i-a răspuns miercuri printr-o "lecţie de geografie" ironică, pe Twitter, unui purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse care cataloga "provocatoare" mobilizarea unor trupe ale Alianţei Nord-Atlantice în România, relatează Ukraine Today.

Urmărește
5018 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt NATO ironizează Rusia printr-o "lecţie de geografie" pe Twitter - FOTO

Purtătorul de cuvânt NATO ironizează Rusia printr-o "lecţie de geografie" pe Twitter - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia afirmă că exerciţiile defensive din România sunt «provocatoare»", a scris el, postând o hartă, în care arată că România şi Rusia se află la 1.000 de kilometri distanţă.

"Folosesc aceeaşi hartă?", adaugă şeful pentru operaţiuni media al Marelui cartier general al puterilor aliate în Europa (SHAPE), ironic.

De când a fost postat pe Twitter, săptămâna trecută, mesajul a fost repostat de sute ori.

Planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt "provocatoare", a declarat miercuri Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, apreciind că Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională de dragul strategilor" din alte părţi ale lumii.

După anexarea Crimeei de către Moscova, anul trecut, liderii Alianţei Nord-Atlantice au aprobat planuri de consolidare a apărării Europei de Est şi crearea unei forţe de reazţie ultrarapidă de 5.000 de oameni.

NATO a efectuat săptămâna trecută primele exerciţii ale acestei forţe de reacţie rapidă, la care au participat cel puţin 1.500 de militari.

Portalul rus Sputnik ţine să prezinte o replică, duminică, citând comentarii de pe reţele de socializar e potrivit cărora harta postată de purtătorul de cuvânt NATO ar conţine mai multe "erori".

"De exemplu, de ce Ungaria este marcată pe hartă, în timp ce alte state, între care Polonia, Slovacia şi Lituania nu sunt?", scrie Sputnik. "Poate din cauză că, în ultima perioadă, preşedintele său a fost un ghimpe enervant în coasta părţii americane cu retorica sa împotriva războiului şi comentariile sale împotriva sancţiunilor?", continuă portalul.

"Mai mult, din motive necunoscute, generalul (sic!) a despărţit regiunea Kaliningrad de pe coasta balticii de restul Rusiei", mai scrie Sputnik, referindu-se la locotenent-colonelul Janzen, adăugând că "se pare că regiunea nu este încă un nume de casă pentru generalii americani, aşa cum este pentru omologii lor lituanieni şi polonezi, după ce oficiali lituanieni din domeniul securităţii au confundat recent un tren plin de studenţi ruşi cu o invazie la scară largă, în timp ce polonezii sunt ocupaţi cu fortificarea frontierei lor cu enclava rusă".

Însă ceea ce i-a "iritat" cel mai puternic pe utiizatori, mai scrie portalul rus, este faptul că Janzen afirmă că între Rusia şi România sunt 1.000 de kilometri. "În realitate, distanţa dintre partea de vest a Crimeei şi partea de est a României, peste Marea Neagră, este mai mică de 230 de kilometri", subliniază Spunik, adăugând că, "în pofida faptului că NATO continuă să insiste că (Peninsula) Crimeea face parte din Ucraina, distanţa dintre România şi Rusia, atât la nord, peste Ucraina, cât şi la sud, peste Marea Neagră, tot nu este mai mare de 560 de kilometri".

Săptămâna trecută, Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că planurile NATO de a mobiliza forţe militare în România reprezintă o măsură provocatoare, creând "alt pivot de susţinere pentru Statele Unite şi NATO în apropierea frontierei ruse". Anterior, la începutul lunii, Statele Unite au mobilizat 12 avioane de tip A-10 Warthog, 200 de piloţi militari şi echipament de susţinere în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici