Ucraina, care se bazează în mare măsură pe ajutorul militar şi economic al Occidentului, a primit doar aproximativ 1,5 miliarde de euro în noi promisiuni de asistenţă în iulie, ceea ce a dus totalul la 84,2 miliarde de euro între jumătatea lunii ianuarie şi începutul lunii august.
Niciuna dintre aceste promisiuni nu a venit din partea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Spaniei, Italiei sau Poloniei, cele mai mari şase ţări europene, exceptând Rusia şi Ucraina.
„În iulie, ţările donatoare nu au iniţiat aproape niciun ajutor nou”, a declarat Christoph Trebesch, şeful Institutului Kiel pentru Economie Mondială, care a analizat datele, şi care se ocupă de urmărirea sprijinului acordat Ucrainei.
Trebesch şi Ukraine Support Tracker au evidenţiat marile puteri ale UE, Germania, Franţa, Italia şi Spania, care nu au făcut nicio promisiune nouă.
Economistul a subliniat că „scăderea sprijinului militar nu este de bun augur pentru planurile Ucrainei de contraofensivă”.
„Scăderea sprijinului creşte probabilitatea unui impas sau a unor noi avansuri ruseşti”, a scris Trebesch joi pe Twitter, potrivit The Moscow Times.
Statele Unite rămân liderul detaşat în rândul ţărilor donatoare ale Ucrainei, cu un sprijin angajat de peste 40 de miliarde de euro între jumătatea lunii ianuarie şi începutul lunii august, potrivit tracker-ului.