Aprobarea de către preşedintele rus reflectă influenţa tot mai mare a liniei dure de la Kremlin, care militează pentru aprofundarea unei confruntări cu Washingtonul pe care o consideră ireversibilă, au declarat persoanele, vorbind sub protecţia anonimatului pentru a discuta chestiuni care nu sunt publice.
Reţinerea reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal pe 29 martie a declanşat denunţuri din partea SUA şi a aliaţilor săi, marcând încă minim în relaţiile dintre SUA şi Rusia.
Pe măsură ce războiul se prelungeşte în al doilea an, Kremlinul a încercat din ce în ce mai mult să îl prezinte ca pe o luptă existenţială împotriva unui NATO hotărât să distrugă Rusia. Mişcări precum mandatul emis de Curtea Penală Internaţională pe numele lui Putin pentru crime de război nu au făcut decât să adâncească sentimentul conducerii că nu există loc de retragere într-un conflict care se aşteaptă să dureze ani de zile.
Iniţiativa de a aresta un reporter american sub acuzaţia de spionaj, pentru prima dată în aproape 40 de ani, a venit din partea unor oficiali de top ai serviciilor de securitate din Rusia, au declarat persoanele care au cunoştinţă de acest subiect. Arestarea a fost mai apoi aprobată de Putin personal.