- Home
- Externe
- LONDRA, (01.08.2015, 20:06)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin a "ordonat personal asasinarea" lui Litvinenko, acuză avocatul familiei fostului spion rus
Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a "ordonat personal asasinarea" acestuia.
Urmărește
1172 afișări
Putin a "ordonat personal asasinarea" lui Litvinenko, acuză avocatul familiei fostului spion rus
Rusia a denunţat, fără nicio surpriză, ancheta publică efectuată de către un judecător britanic, deschisă în ianuarie şi care s-a încheiat vineri. Acum judecătorul Robert Owen urmează să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul anului, relatează Le Monde în pagina electronică.
Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, scrie The Guardian, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus - şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită "dincolo de orice îndoială rezonabilă". Văduva fostului spion rus, Maria litvinenko, a spus că ea crede că "asainii (soţului ei) şi comanditarii lor" au fost "demascaţi"."Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin", a subliniat ea.
Emmerson a declarat în timpul anchetei, potrivit BBC, că Putin era un "despot de mâna a doua tot mai izolat" şi un "autoritarist alienat din punct de vedere moral". E a mai spus că preşedintele rus şi aliaţii săi sunt "implicaţi în mod direct în crima organizată".
"Clica personală" a lui Putin este "dispusă să-i asasineze pe cei care le stau în cale", a adăugat avocatul. El a subliniat că "dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil". "Nu în baza vreunei analogii a responsabilităţii pentru faptele altuia, ci pentru că el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotărât să-l dea în vileag pe el şi pe acoliţii săi", a conchis el, citat de aceeaşi sursă.
Poliţiştii însărcinaţi cu ancheta nu au mers până într-acolo încât să-l arate cu degetul pe Putin, dar nu au îndepărtat o eventuală responsabilitate a statului rus, scrie Le Monde.
Ministerul rus de externe a catalogat deja această anchetă drept "selectivă" şi "politizată". Moscova a condamnat "refuzul încăpăţânat" al judecătorului Owen de a audia "punctele de vedere ale serviciilor ruse competenete".
Ancheta publică a fost autorizată de către Guvernul britanic în iulie 2014, pe când armata rusă intensifica războiul în estul separatist al Ucrainei. Ea are loc în urma unei anchete judiciare efectuate de către acelaşi judecător. Această procedură i-a oferit acces la documente sensibile aparţinând Guvernului britanic şi serviciilor secrete, consultate cu uşile închise şi care nu pot fi făcute publice până la sfârşitul anchetei.
- Moscova nu i-a dat undă verde lui Kovtun să se prezinte în faţa instanţei
Omul de afaceri rus Dmitri Kovtun, unul dintre principalii doi suspecţi în asasinat, nu s-a prezentat prin videoconferinţă, de la Moscova, în faţa Curţii Regale de Justiţie de la Londra, la începutul săptămânii. El a afirmat că nu poate să depună mărturie pentru că nu a obţinut undă verde de la autorităţile ruse. El i-a acuzat pe britanici că nu i-au contactat pe omologii lor ruşi.
Poliţia britanică, care analizează o posibilă implicare a Kremlinului în acest caz, îi suspectează pe ruşii Kovtun şi Andrei Lugovoi - un fost membru al serviciului de protecţie de la Kremlin, devenit deputat între timp - că l-au otrăvit pe Litvinenko, un opozant al regimului, într-un mare hotel londonez pe 1 noiembrie 2006.
După ce a băut un ceai cu ei, Aleksandr Litvinenko a început să se simtă rău şi a murit trei săptămâni mai târziu otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape nedetectabilă.
"Aceste proceduri au încetat să mă mai intereseze de mult timp, pentru că am înţeles că sunt părtinitoare şi politizate", a reacţionat Lugovoi, citat de agenţia Interfax. "Ele nu mă mai interesează de când autorităţile britanice au clasat ca secrete anumite elemente ale cazului, după care le-au declasificat în urma evenimentelor din Crimeea şi prăbuşirii Boeingului malaysian (care efectua zborul MH370) în Ucraina", a adăugat el, apreciind că acest caz nu face decât să "prelungească stigmatizarea Rusiei".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe