- Home
- Externe
- MOSCOVA, (14.09.2022, 15:57)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin a respins un acord de pace în Ucraina la începutul războiului: A schimbat planul pe parcurs
Un trimis al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins şi a continuat campania militară, prezintă Reuters, citând surse ruse.
Urmărește
1335 afișări
Informaţia cum că trimisul lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins şi a continuat campania militară, este confirmată pentru Reuters de trei persoane apropiate de conducerea rusă.
Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că, potrivit acestor surse, credea că înţelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupaţie pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul este raportată de Reuters pentru prima dată de la începutul războiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO şi infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de graniţele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est şi că alianţa se pregătea acum să aducă şi Ucraina în alianţă. Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o ameninţare existenţială pentru Rusia, obligându-l să reacţioneze.
Dar, în ciuda faptului că a susţinut anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că acele concesii negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe şi că şi-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porţiuni din teritoriul ucrainean, au declarat sursele. Rezultatul: acordul a fost abandonat.
Întrebat despre concluziile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Este o informaţie absolut incorectă”.
Kozak nu a comentat ceea ce s-a transmis prin intermediul Kremlinului.
Mykhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind natura discuţiilor şi nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar. „Astăzi, înţelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluţionare paşnică”, a declarat Podolyak.
Două dintre cele trei surse au declarat că un impuls pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta şi i-a recomandat lui Putin să semneze un acord, au declarat sursele.
„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat carte albă: i-au dat undă verde; a obţinut acordul. L-a adus înapoi şi i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur şi simplu a schimbat planul pe parcurs”, a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.
Cea de-a treia sursă - care a fost informată despre evenimente de către persoane care au fost informate despre discuţiile dintre Kozak şi Putin - a fost de altă părere în ceea ce priveşte momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin şi că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie. Toate sursele au cerut să rămână anonime pentru a împărtăşi informaţii interne sensibile.
Ofensiva Moscovei în Ucraina este cea mai mare campanie militară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ea a determinat sancţiuni economice radicale împotriva Rusiei şi sprijin militar pentru Ucraina din partea Washingtonului şi a aliaţilor săi occidentali.
Chiar dacă Putin ar fi consimţit la planul lui Kozak, rămâne incert dacă războiul s-ar fi încheiat. Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau oficiali de rang înalt din guvernul său s-au angajat în acest acord.
Kozak, în vârstă de 63 de ani, a fost un locotenent loial lui Putin încă de când a lucrat cu acesta în anii '90 la primăria din Sankt Petersburg.
Kozak era bine plasat pentru a negocia un acord de pace, deoarece, începând din 2020, Putin l-a însărcinat să poarte discuţii cu omologii ucraineni cu privire la regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a fost controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia în urma unei revolte din 2014. După ce a condus delegaţia rusă în discuţiile cu oficialii ucraineni de la Berlin din 10 februarie - intermediate de Franţa şi Germania - Kozak a declarat într-o conferinţă de presă că ultima rundă a acestor negocieri s-a încheiat fără un progres.
Kozak a fost, de asemenea, unul dintre cei prezenţi atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin şi-a adunat şefii militari şi de securitate şi principalii consilieri în sala Ekaterinski de la Kremlin pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.
Camerele televiziunii de stat au înregistrat o parte a reuniunii, în care Putin a prezentat planurile de recunoaştere oficială a entităţilor separatiste din estul Ucrainei.
Odată ce camerele de filmat au fost evacuate din sală, Kozak s-a pronunţat împotriva luării de către Rusia a oricăror măsuri pentru escaladarea situaţiei cu Ucraina, au declarat două dintre cele trei persoane apropiate conducerii ruse, precum şi o a treia persoană care a aflat despre cele întâmplate de la persoane care au participat la reuniune.
O altă persoană intervievată de Reuters, care a ajutat la discuţiile de după invazie, a declarat că discuţiile s-au destrămat la începutul lunii martie, când oficialii ucraineni au înţeles că Putin s-a angajat să continue invazia pe scară largă.
La şase luni de la începerea războiului, Kozak rămâne în funcţia de adjunct al şefului de cabinet al Kremlinului. Dar el nu se mai ocupă de dosarul ucrainean, potrivit a şase dintre sursele care au vorbit cu Reuters.
„Din câte văd, Kozak nu mai este nicăieri”, a declarat una dintre cele şase surse, apropiată de conducerea separatistă din estul Ucrainei.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36