"În ceea ce priveşte tehnologiile sensibile, înaltele tehnologii şi tehnologiile privind fabricarea de rachete (dezvoltate de cele două state, n.red.), le vom transfera pe teritoriul rus", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea întâlnirii, la Moscova, cu omologul său ucrainean Iulia Timoşenko.
De la destrămarea URSS, Ucraina, fostă republică sovietică, a continuat să fabrice componente pentru industria militară şi aerospaţială rusă.
"Apreciem că extinderea NATO este contraproductivă din punctul de vedere al securităţii internaţionale", a subliniat Putin.
"Industria militară a unei ţări NATO trebuie să fie conformă standardelor NATO. Multe dintre întreprinderile industriei militare ucrainene vor fi incapabile să lucreze la aceste standarde", a apreciat el.
"Toată lumea cooperează cu NATO, fie că este vorba despre Ucraina sau Rusia", a replicat Timoşenko.
"În ceea ce priveşte aderarea noastră, opinia poporului ucrainean este pentru noi decisivă. Decizia va fi luată după un referendum", a subliniat ea.
Rusia şi-a multiplicat în ultimele luni avertismentele la adresa Ucrainei. Oficiali ruşi de rang înalt au ameninţat deja că, în cazul unei aderări la NATO, vor îndrepta rachetele către Ucraina sau vor rezilia tratatul bilateral de prietenie.
Ţările NATO au promis în aprilie, la summitul de la Bucureşti, să accepte Ucraina şi Georgia, foste republici sovietice, în rândurile lor dar nu au reuşit să ajungă la un acord privind acordarea imediată a Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP).
Putin şi Timoşenko au discutat sâmbătă şi despre staţionarea flotei ruse la Marea Neagră în oraşul ucrainean Sevastopol, o problemă care generează în mod periodic tensiuni.
"Avem un acord până în 2017 şi Ucraina îl va respecta", a subliniat Timoşenko, fără a preciza ce se va întâmpla după această dată.
După destrămarea URSS, flota rusă din Marea Neagră şi-a păstrat baza de la Sevastopol. Un acord de menţinere a prezenţei sale în Ucraina a fost încheiat în 1997, pentru o perioadă de 20 de ani.
În mai însă, preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko a semnat un decret prin care cerea Guvernului să pregătească o lege privind "încetarea, începând din 2017, a acordurilor internaţionale" care fac din Sevastopol portul de desfăşurare a marinei ruse în Marea Neagră.
Cei doi premieri şi-au luat totuşi angajamentul de a coopera în domeniul nuclear.
"Am întreprins unele acţiuni pentru crearea unui centru internaţional de îmbogăţire a uraniului", a declarat Timoşenko.
Ucraina, care deţine importante rezerve de uraniu, a promis în 2007 să participe la un proiect rus de creare a unui centru internaţional de îmbogăţire a uraniului, destinat aprovizionării unor state terţe, la care participă şi Kazahstanul.