Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei la 20 ianuarie, în cadrul căreia el şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au confirmat disponibilitatea Rusiei pentru discuţii de pace cu noua administraţie a preşedintelui american Donald Trump, dar a înaintat şi un ultimatum.
Putin a subliniat că orice soluţionare paşnică ar trebui să se bazeze pe „eliminarea cauzelor profunde” ale conflictului, ceea ce, în cuvintele sale, include îndeplinirea cerinţelor dure ale Rusiei.
„Oficiali de rang înalt de la Kremlin, inclusiv Putin şi Lavrov, au reiterat în ultimele săptămâni că Kremlinul refuză să ia în considerare orice compromis faţă de cererile lui Putin de la sfârşitul anului 2021 şi începutul anului 2022, care includ cereri ca Ucraina să rămână permanent „neutră” şi să nu adere la NATO, să impună limitări severe privind dimensiunea armatei ucrainene şi să înlăture actualul guvern ucrainean”, se arată într-o analiză a Insititutului pentru Studiul Războiului.
Putin a mai spus că preşedintele de atunci al SUA, Joe Biden, a propus în 2021 amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani, dar chiar şi acest lucru nu a împiedicat o invazie rusă, despre care a spus că a fost vorba de „presupuse ameninţări din partea expansiunii NATO”.
Războiul din Ucraina. Ce se întămplă:
Comandantul-şef ucrainean, generalul Oleksandr Syrskyi, a raportat la 20 ianuarie că forţele ruse au suferit peste 434 000 de pierderi în 2024 - dintre care 150 000 au fost personal ucis în acţiune.
Forţele ucrainene ar fi lovit o uzină de producţie de avioane din Kazan, Republica Tatarstan, la 20 ianuarie, ca parte a unei serii de lovituri care vizează degradarea capacităţii militare ruse.
Se pare că loviturile ucrainene împotriva obiectivelor bazei industriale de apărare (DIB) ruse afectează capacităţile de luptă ale forţelor ruse.
Autorităţile moldoveneşti şi transnistrene continuă eforturile de a aproviziona Transnistria cu gaz european.
Forţele ruse au avansat recent în apropiere de Toreţk, Pokrovsk şi Kurakhove.
Un milblogger rus şi fost instructor Storm-Z a repetat la 20 ianuarie plângerile pe care milbloggerii ruşi le-au făcut pentru prima dată în mai 2024 cu privire la controalele insuficiente ale calităţii proiectilelor de artilerie ruseşti.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.