Putin destabilizează piaţa de GNL. Rusia preia controlul deplin asupra proiectului de petrol şi gaze Sakhalin-2

  • Preşedintele Vladimir Putin a ridicat mizele unui război economic cu Occidentul şi Japonia printr-un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaz şi petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forţa eliminarea investitorilor Shell şi a companiilor japoneze Mitsubishi şi Mitsui.
  • Decretul, semnat joi, creează o nouă firmă care va prelua toate drepturile şi obligaţiile Sakhalin Energy Investment Co, în care Shell şi două companii comerciale japoneze, Mitsui şi Mitsubishi, deţin puţin sub 50%.
  • Decretul de cinci pagini, care urmează sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, indică faptul că Kremlinul va decide acum dacă partenerii străini pot rămâne.
Urmărește
35655 afișări
Imaginea articolului Putin destabilizează piaţa de GNL. Rusia preia controlul deplin asupra proiectului de petrol şi gaze Sakhalin-2

Compania de stat Gazprom deţine deja o participaţie de 50% plus o acţiune la Sakhalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din producţia mondială de gaze naturale lichefiate (GNL), conform Reuters.

Măsura ameninţă să destabilizeze piaţa de GNL, deşi Moscova a declarat că nu vede niciun motiv pentru ca livrările de la Sakhalin-2 să fie oprite. Japonia importă 10% din GNL-ul său anual din Rusia, în principal în baza unui contract pe termen lung de la Sakhalin-2. Acţiunea ridică, de asemenea, riscurile cu care se confruntă companiile occidentale aflate încă în Rusia.

"Decretul Rusiei expropriază efectiv participaţiile străine în Compania de investiţii energetice Sakhalin, marcând o nouă escaladare a tensiunilor actuale", a declarat Lucy Cullen, analist principal la firma de consultanţă Wood Mackenzie.

Multe firme occidentale şi-au făcut deja bagajele, în timp ce altele au declarat că vor renunţa, dar măsura lui Putin adaugă complicaţii la un proces deja complex pentru cei care caută ieşirea. Moscova a pregătit o lege, care se aşteaptă să fie adoptată în curând, pentru a permite statului să confişte activele firmelor occidentale care decid să plece.

Shell, care a amortizat deja valoarea activelor sale ruseşti, a precizat cu câteva luni în urmă că intenţionează să renunţe la Sakhalin-2 şi a purtat discuţii cu potenţiali cumpărători. Aceasta a declarat vineri că evaluează decretul rusesc.

Sursele au declarat că Shell crede că există riscul ca Rusia să naţionalizeze activele deţinute de străini, în timp ce Putin a declarat în mod repetat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru îngheţarea activelor ruseşti şi alte sancţiuni.

Sakhalin-2, la care Shell deţine o participaţie de 27,5% minus o acţiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producţie de 12 milioane de tone. Încărcăturile sale se îndreaptă în principal către Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări asiatice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu vede niciun motiv pentru oprirea livrărilor de GNL de la Sakhalin-2 şi a precizat că viitorul altor proiecte sau investiţii va fi stabilit de la caz la caz.

"Nu poate exista o regulă generală în acest caz", a spus el.

Japonia, care depinde în mare măsură de energia importată, a declarat că nu va renunţa la interesele sale în Sakhalin-2, în care Mitsui are o participaţie de 12,5%, iar Mitsubishi deţine 10%.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat vineri că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din această exploatare, în timp ce ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, a declarat că guvernul nu consideră decretul o rechiziţie.

"Decretul nu înseamnă că importurile de GNL ale Japoniei vor deveni imediat imposibile, dar este necesar să se ia toate măsurile posibile pentru a ne pregăti pentru circumstanţe neprevăzute", a declarat Hagiuda reporterilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici