Putin i-a spus lui Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea. UE consideră referendumul "ilegal şi ilegitim" şi va adopta sancţiuni luni. Kerry: SUA nu vor recunoaşte rezultatul

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul. Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni.

Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului Putin i-a spus lui Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea. UE consideră referendumul "ilegal şi ilegitim" şi va adopta sancţiuni luni. Kerry: SUA nu vor recunoaşte rezultatul

UE consideră "ilegal şi ilegitim" referendumul din Crimeea şi va adopta sancţiuni luni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 19:42 Kerry l-a sunat pe Lavrov şi a reafirmat caracterul ilegal al referendumului din Crimeea

Secretarul de Stat american John Kerry a purtat duminică o nouă convorbire la telefon cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cursul căreia a reafirmat caracterul ilegal al referendumului în curs în Crimeea pentru alipirea acesteia la Rusia, relatează AFP.

"Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatul" acestui referendum, a declarat Kerry, cerând totodată ca Rusia să susţină reforme constituţionale avute în vedere în Ucraina cu privire la protejarea drepturilor minorităţilor şi ca militarii ruşi să fie retraşi la baze, se arată într-un comunicat emis de către Departamentul de Stat.

"Într-o conversaţie telefonică purtată cu ministrul Afacerilor Externe (Serghei) Lavrov în această (duminică) dimineaţa, secretarul de Stat (John) Kerry a reafirmat că Statele Unite consideră referendumul aflat în curs ca ilegal potrivit legii ucrainene", continuă Departamentul de Stat.

"Secretaruol de Stat a fost clar asupra faptului că această criză poate să fie soluţionată doar în mod diplomatic şi că, în contextul în care Ucraina adoptă măsurile politice necesare, Rusia este necesar să acţioneze, la rândul ei, retrăgându-şi militarii în baze şi diminuând tensiunile şi temerile cu privire la confruntări militare", se arată în text.

Un oficial de la Departamentul de Stat a adăugat că, în cazul în care Rusia vrea să acţioneze în mod concret în vederea detensionării situaţiei în regioune, ea este necesar să răspundă îndemnurilor comunităţii internaţionale şi să-şi retragă militarii în cazărmi. De asemenea, este necesar "să înceteze provocările militare, şi anume exerciţiile în estul şi sudul Ucrainei".

Potrivit Moscovei, în cursul convorbirii cu Kerry, Lavrov a "cerut Washingtonului să îşi folosească influenţa asupra autorităţilor actuale de la Kiev pentru a le determina să adopte măsuri eficiente menite să pună capăt (...) arbitrariului în privinţa populaţiei rusofone".

Cei doi s-au întâlnit deja şi au discutat pe această temă vineri, la Londra, într-o reuniune a ultimei şanse, dar fără rezultat.

UE consideră referendumul din Crimeea "ilegal şi ilegitim" şi va adopta sancţiuni luni

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni.

"Referendumul este ilegal şi ilegitim, iar rezultatul acestuia nu va fi recunoscut", au declarat preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso într-un comunicat comun, precizând că miniştrii de Externe se vor pronunţa luni asupra unor noi sancţiuni.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

"El a subliniat că Rusia va respecta opţiunea locuitorilor din Crimeea", afirmă Kremlinul într-un comunicat, precizând că această conversaţie telefonică a fost purtată la solicitatea Germaniei.

"Vladimir Putin a remarcat că voinţa populaţiei peninsulei este exprimată cu respectarea totală a normelor dreptului internaţional, în special a articolului 1 al Cartei ONU, care afirmă principiul egalităţii şi dreptul la autodeterminare al popoarelor", se arată în comunicat.

Un milion şi jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea votează duminică pentru alipirea acesteia la Rusia, într-un referendum denunţat de către occidentali dar susţinut de către Moscova şi al cărui rezultat nu ridică vreo îndoială.

"Preşedintele rus şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiuni în estul şi sud-estul Ucrainei, intensificate de către grupări radicale cu complicitatea autorităţilor de la Kiev", adaugă Kremlinul.

"Un schimb constructiv de opinii a avut loc pe tema unei posibile trimiteri în Ucraina a unei misiuni masive OSCE pentru a observa situaţia", a adăugat Kremmlinul.

Mobilizarea unor trupe ruseşti la frontiere, invocând exerciţii militare, dublată de discursuri, la Moscova, despre necesitatea "protejării" comunităţilor rusofone provoacă temeri multor ucraineni, convinşi, în pofida dezminţirilor diplomaţiei ruse, că armata rusă va trimite trupe în estul şi sud-estul Ucrainei.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a "confirmat poziţia de principiu a părţii ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea".

De asemenea, Lavrov a "cerut Washingtonului să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor actuale de la Kiev pentru a le determina să adopte măsuri eficiente menite să pună capăt (...) arbitrariului faţă de populaţia rusă", se precizează în comunicat.

"John Kerry a asigurat că Washingtonul adoptă deja măsuri indispensabile şi şi-a exprimat speranţa ca acestea să dea, în curând, rezultate pozitive", potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici