Putin, ales la 4 martie preşedinte, va prelua funcţia de la Kremlin la începutul lui mai, după ce a exercitat anterior două mandate de preşedinte, în perioada 2000-2008.
El a anunţat deja, în mai multe rânduri, că îi va propune preşedintelui în exerciţiu Medvedev să preia conducerea Guvernului.
„După învestire, prevăzută pentru 7 mai, eu consider că este normal să cedez conducerea Partidului Rusia Unită”, a declarat premierul în exerciţiu, în cursul unei reuniuni cu liderii acestei formaţiuni, potrivit agenţiei de presă Interfax.
„Voi cere membrilor partidului să organizeze un Congres extraordinar în cea de a doua parte a lui mai, voi propune candidatura lui Dmitri Medvedev la postul de premier şi mi se pare corect ca el să conducă partidul”, a adăugat Putin.
„Noi avem o tradiţie politică potrivit căreia preşedintele rămâne o personalitate mai presus de partide”, a continuat el.
„Constituţia nu îi interzice preşedintelui să fie membru al unui partid. Însă, în spiritul Constituţiei, preşedintele este o personalitate de consolidare a tuturor forţelor politice, a tuturor cetăţenilor săi”, a apreciat preşedintele-ales.
Putin conduce Partidul Rusia Unită din 2008, anul în care a devenit premier, după ce nu a mai putut să candideze pentru a obţine un al treilea mandat consecutiv la Kremlin. Fostul agent KGB l-a propulsat la preşedinţie, la vremea respectivă, pe Medvedev.
Preşedintele în exerciţiu a ocupat primul loc pe lista Rusiei Unite în alegerile legislative din decembrie. Partidul lui Putin a obţinut majoritatea absolută a mandatelor în Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat) cu 49,32% din voturi, un scor care este, însă, mult mai slab decât rezultatul scrutinului din 2007 (64,30%).
Ultimele alegeri legislative, afectate de fraude potrivit observatorilor şi opoziţiei, au declanşat o mişcare de protest – fără precedent în ultimul deceniu – împotriva revenirii lui Putin la Kremlin.