- Home
- Externe
- (07.09.2022, 15:19)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin ironizează Occidentul într-un nou discurs acid. Liderul Rusiei spune că va continua operaţiunea militară din Ucraina
- Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova va continua acţiunile militare în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale şi a ironizat încercările Occidentului de a izola Rusia prin sancţiuni.
- Putin a declarat, în cadrul unui forum economic anual din oraşul portuar Vladivostok, situat în Extremul Orient, că principalul obiectiv al trimiterii de trupe în Ucraina a fost protejarea civililor din Donbas, după opt ani de lupte.
Urmărește
25176 afișări
"Nu noi am început acţiunea militară, noi încercăm să punem capăt acesteia", a spus Putin, reafirmându-şi argumentul că a trimis trupe în Ucraina pentru a proteja regiunile separatiste din Ucraina susţinute de Moscova, care au luptat împotriva forţelor ucrainene în conflictul izbucnit în 2014 după anexarea Crimeei de către Rusia, potrivit The Associated Press.
"Toate acţiunile noastre au avut ca scop să ajutăm oamenii care trăiesc în Donbas, este datoria noastră şi o vom îndeplini până la sfârşit", a spus el.
Putin a susţinut că Rusia şi-a consolidat suveranitatea în faţa sancţiunilor occidentale
"Rusia a rezistat agresiunii economice, financiare şi tehnologice a Occidentului", a spus Putin. "Sunt sigur că nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic. Cel mai important câştig este întărirea suveranităţii noastre, este un rezultat inevitabil a ceea ce se întâmplă".
Liderul rus a recunoscut că economia naţională se va contracta cu 2% în acest an, dar a precizat că situaţia economică şi financiară din Rusia s-a stabilizat, inflaţia preţurilor de consum a încetinit, iar şomajul a rămas scăzut.
"A existat o anumită polarizare în lume şi în interiorul ţării, dar eu o consider un lucru pozitiv", a adăugat el. "Tot ceea ce este inutil, dăunător, tot ceea ce ne-a împiedicat să mergem înainte va fi respins şi vom câştiga tempo de dezvoltare, deoarece dezvoltarea se poate baza doar pe suveranitate".
Putin a subliniat că Rusia va continua să îşi protejeze suveranitatea în faţa a ceea ce el a descris ca fiind o încercare a SUA şi a aliaţilor săi de a-şi păstra dominaţia globală, afirmând că "lumea nu trebuie să fie fondată pe dicatul unei ţări care s-a considerat reprezentantul atotputernicului sau chiar mai presus de el şi care şi-a bazat politicile pe exclusivitatea sa percepută".
Plafonarea preţurilor pentru petrol şi gaze ruseşti, o idee "stupidă"
El şi-a bătut joc de încercările occidentale de a plafona preţurile pentru petrolul şi gazele ruseşti, calificând ideea drept "stupidă" şi spunând că Rusia va avea destui clienţi în Asia. "Cererea este atât de mare pe pieţele globale încât nu vom avea nicio problemă în a-l vinde", a spus el.
"O încercare de a plafona preţurile prin mijloace administrative este un delir, este un nonsens pur şi simplu", a spus Putin, adăugând că "va duce doar la o creştere a preţurilor".
"Dacă vor încerca să pună în aplicare această decizie stupidă, nu va implica nimic bun pentru cei care o vor lua", a avertizat el. "Vor lua ei decizii politice în contradicţie cu contractele? În acest caz, vom opri pur şi simplu livrările dacă acest lucru contravine intereselor noastre economice. Nu vom furniza nici gaz, nici petrol, nici motorină, nici cărbune".
Putin a precizat că "cei care încearcă să ne impună ceva nu sunt astăzi în poziţia de a ne dicta voinţa lor", arătând spre protestele din Occident împotriva creşterii preţurilor la energie.
El a respins argumentul UE potrivit căruia Rusia foloseşte energia ca armă prin suspendarea livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 către Germania. Putin a reafirmat argumentul rusesc potrivit căruia sancţiunile occidentale au împiedicat întreţinerea ultimei turbine care a rămas în funcţiune, forţând închiderea acesteia.
El a repetat că Moscova este pregătită să "apese pe buton" şi să înceapă să pompeze gaz "chiar de mâine" prin Nord Stream 2, care a fost suspendat de autorităţile germane.
Putin a discutat şi despre cenzura din Rusia
Comentând despre zecile de instituţii media critice care au fost forţate să se închidă după începerea campaniei militare din Ucraina, ca urmare a adoptării unei noi legi care incriminează orice relatare despre acţiunile militare care diferă de linia oficială, Putin a declarat că reporterii acestora au fost fericiţi să părăsească ţara.
"Ei au lucrat mereu împotriva ţării noastre cât timp au fost aici, iar acum s-au mutat cu plăcere", a spus el.
Cel mai important ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta, s-a numărat printre publicaţiile care au fost forţate să se închidă sub presiunea oficială. Luni, un tribunal din Moscova a confirmat o cerere a autorităţilor ruse de revocare a licenţei sale.
Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a calificat luni hotărârea ca fiind "politică" şi "neavând nici cea mai mică bază legală".
Putin a căutat să minimalizeze premiul lui Muratov, descriindu-l ca fiind motivat politic şi, într-o lovitură secundară, l-a comparat cu Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Barack Obama pe vremea când acesta era preşedintele SUA.
"Am avut relaţii de afaceri cu preşedintele Obama, dar pentru ce i-au dat premiul Nobel?". a spus Putin. "Ce a făcut el pentru a ajuta la protejarea păcii? Mă refer la operaţiunile militare în unele regiuni ale lumii pe care preşedintele le-a condus".
Putin nu va interzice accesul cetăţenilor europeni în Rusia
Comentând decizia Uniunii Europene de a îngreuna accesul cetăţenilor ruşi în blocul celor 27 de naţiuni, Putin a declarat că Rusia nu va răspunde cu aceeaşi monedă şi va continua să primească turişti.
"Nu vom opri contactele, iar cei care o fac, se izolează pe ei înşişi şi nu pe noi", a spus el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Decizie drastică după un atac cibernetic. Un stat european rupe legăturile cu Iranul şi ordonă diplomaţilor să părăsească ţara în 24 de ore
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe