- Home
- Externe
- (04.10.2022, 23:45)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin, maestrul manipulării psihologice cu multe feţe. Politico avertizează că Rusia duce o campanie „grotescă” de dezinformare, în urma căreia multe publicaţii occidentale cad victime
Peste 60 de site-uri occidentale au căzut în plasa ştirilor false susţinute de Kremlin şi au distribuit neadevăruri pe reţelele de socializare.
Urmărește
3758 afișări
În Germania, revista de ştiri Der Spiegel a avertizat asupra penuriei de gaze naturale.
În Marea Britanie, The Guardian a ridicat îndoieli cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
În Italia, Ansa, o importantă agenţie de ştiri, a criticat depozitarea de către Kiev a cerealelor şi un alt ziar, La Repubblica, a propagat o informaţie falsă despre submarinul nuclear rusesc ce a panicat tot Occidentul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Inclusiv în România a apărut o ştire falsă despre cum avionul de vânătoare şi un elicopter ale Forţelor Armate Române ce s-au prăbuşit în Dobrogea în martie 2022, ar fi fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană S-300 al Ucrainei după ce le-a confundat cu cele ale armatei ruse.
Toate aceste ştiri au fost promovate la scară largă pe Facebook şi Twitter de trolli şi propagandişti kremlinezi, scrie Politico, la fel cum s-a întâmplat în cazul Brexitului în ce priveşte scandalul Facebook-Cambridge Analytica.
Toate au fost dezinformări şi au făcut parte dintr-o operaţiune rusă de amploare pentru a promova invazia Kremlinului în Ucraina, care a vizat persoane din Uniunea Europeană şi din Marea Britanie, potrivit unui raport publicat de Meta.
Ampla campanie secretă s-a bazat pe site-uri media false concepute pentru a le imita pe cele ale unor mărci europene legitime precum Der Spiegel, The Guardian şi Ansa.
Cercetătorii Meta şi alţi investigatori în domeniul dezinformării au descoperit peste 60 de site-uri şi pagini media frauduloase, aproape toate promovate intensiv pe reţelele de socializare, inclusiv prin intermediul publicităţii pe Facebook ce au făcut propaganda rusă despre războiul din Ucraina şi au încercat să semene îndoieli pe continenul europeant cu privire la sprijinul constant al guvernelor occidentale pentru Kiev.
"Este o încercare de a zdrobi şi de a apuca", a declarat pentru POLITICO Ben Nimmo, liderul Meta privinf ameninţarea informaţională globală. "Au creat aceste domenii false foarte sofisticate. Şi apoi au încercat să le împrăştie pe cât de multe platforme diferite".
Zeci de dovezi, inclusiv faptul că unele dintre aceste site-uri web au fost înregistrate în interiorul ţării, precum utilizarea excesivă a alfabetului chirilic şi greşelile de limbă asociate cu limba rusă tradusă, au evidenţiat modul în care activitatea a provenit din Rusia.
Campania, care s-a desfăşurat între aprilie şi septembrie, reprezintă cel mai mare şi mai complex efort sub acoperire de promovare a intereselor Rusiei pe reţelele de socializare de la începutul războiului din Ucraina. O parte a operaţiunii a fost raportată anterior de T-Online, un canal de ştiri german, al cărui brand a fost copiat în mod similar de aceşti manipulatori ruşi pentru a promova propaganda susţinută de Kremlin.
Printre alte organizaţii media ale căror site-uri au fost copiate pentru a promova manipulările Moscovei se numără Welt din Germania, 20 Minutes din Franţa şi Daily Mail din Marea Britanie.
Campania de dezinformare s-a bazat şi pe utilizatori falşi de reţele sociale, mulţi dintre trollii ruşi folosind imagini de profil generate prin intermediul unor instrumente de inteligenţă artificială. Au fost vizate persoane din Germania, Franţa, Italia, Letonia, Marea Britanie şi, respectiv, Ucraina.
"Este grotesc", a declarat Alexandre Alaphilippe, directorul executiv al EU Disinfo Lab, o organizaţie non-profit specializată în urmărirea campaniilor de influenţă online şi care a descoperit această campanie.
Lupta pentru Ucraina nu va fi câştigată doar pe câmpul de luptă. Cu toate armele de înaltă tehnologie oferite de Occident, războiul psihologic împotriva Rusiei este prioritar Statele Unite, declară Politico.
În încheiere, reamintesc că Putin a lansat recent ameninţarea că va folosi arme nucleare şi că nu blufează, iar de anexarea regiunilor ucrainene, a ţinut un discurs de demonizare a Occidentului, acuzândul-l de promovarea neocolonianismului, consumerismului şi satanismului în ce priveşte identitatea de gen. El profită enorm de pe urma fricii Occidentului, de pe urma ameninţărilor cu arme nucleare şi din această cauză. tot mai mulţi civili ucraineni îşi pierd viaţa într-o invazie cumplită ce nu trebuia să se întâmple în acest secol.
Orice ar zice acest dictator rus, trebuie să ne amintim că el a fost colonel KGB de profesie, iar manipularea psihologică, şantajul, sabotajul, dezinformarea, escrocheria şi decepţia sunt talentele sale. Să inducă frica este un avantaj pentru un agent KGB.
A reuşit vreme de 20 ani să păcălească Occidentul, prin a se pretinde un bun partener economic al Germaniei şi Franţei, iar asta îl face extrem de periculos.
I
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului