Putin pierde controlul asupra propriului NATO. Armenia şi-a suspendat efectiv calitatea de membru acuzând Rusia că "nu şi-a îndeplinit obligaţiile de securitate faţă de Armenia"

După mai bine de două decenii în care a făcut parte dintr-o alianţă militară condusă de Moscova, Armenia şi-a suspendat efectiv calitatea de membru, ca urmare a unei disensiuni tot mai mari cu Rusia lui Vladimir Putin, relatează Politico.

Urmărește
1458 afișări
Imaginea articolului Putin pierde controlul asupra propriului NATO. Armenia şi-a suspendat efectiv calitatea de membru acuzând Rusia că "nu şi-a îndeplinit obligaţiile de securitate faţă de Armenia"

Putin pierde controlul asupra propriului NATO. Armenia şi-a suspendat efectiv calitatea de membru acuzând Rusia că "nu şi-a îndeplinit obligaţiile de securitate faţă de Armenia"

Vorbind vineri pentru France24, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), un club al fostelor naţiuni sovietice, "nu şi-a îndeplinit obligaţiile de securitate faţă de Armenia".
 
"Acest lucru nu ar fi putut rămâne fără consecinţe. Iar consecinţa este că, în practică, am îngheţat participarea noastră la CSTO", a declarat Pashinyan, acuzând Moscova că nu a intervenit într-un conflict cu Azerbaidjanul, care nu este membru al alianţei.
 
Tensiunile au atins punctul culminant în septembrie, când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă pentru a recuceri regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan, provocând un exod al celor 100.000 de armeni. Moscova staţionase o forţă de menţinere a păcii în regiune, care şi-a abandonat poziţiile înainte de asalt.
 
Cu câteva zile înainte, Pashinyan a declarat pentru POLITICO că misiunea Moscovei a eşuat şi că "în urma evenimentelor din Ucraina, capacităţile Rusiei s-au schimbat", ceea ce o face mai puţin dispusă sau capabilă să îşi apere partenerii. Armenia, a adăugat el, lucrează acum cu UE şi SUA pentru a realiza o serie de reforme democratice şi pentru a-şi consolida democraţia.
 
Ultimele comentarii ale prim-ministrului vin în contextul în care ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, vizitează Armenia pentru a anunţa un pachet de noi contracte de armament care ar trebui să includă echipamente radar şi ochelari de vedere pe timp de noapte.
 
Dar, în ciuda faptului că găzduieşte, de asemenea, o misiune de frontieră a UE, Armenia are mii de trupe ruseşti staţionate în ţară, iar frontierele sale sunt controlate de forţele de securitate ale Moscovei. Deşi Pashinyan a sugerat anterior că aceste acorduri cu Rusia ar putea fi încheiate, el a avertizat că "acesta este un cadru juridic-contractual complet diferit" de cel al apartenenţei Armeniei la CSTO.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici