Putin plănuieşte să facă dezordine în Balcanii de Vest. Serbia este presată de Rusia să declanşeze noi războaie iugoslave

Liderii din Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania sunt îngrijoraţi. Se tem că Federaţia Rusă ar putea să distragă Occidentul cu invadarea Ucrainei, iar în tot acest timp, plănuieşte să provoace instabilitate prin intermediul Serbiei,chiar să reaprindă vechile războaie iugoslave pentru a declanşa o criză în Balcanii de Vest, chiar să escaldeze criza la nivel european.

Urmărește
15119 afișări
Imaginea articolului Putin plănuieşte să facă dezordine în Balcanii de Vest. Serbia este presată de Rusia să declanşeze noi războaie iugoslave

Putin plănuieşte să facă dezordine în Balcanii de Vest. Serbia este presată de Rusia

Rusia ar putea face presiuni asupra Serbiei pentru a submina Balcanii de Vest, avertizează oficialii din Kosovo şi Bosnia-Herţegovina care mnă liderii occidentali să „se implice mai activ şi mai puternic” în regiune

Este probabil ca Rusia să-şi extindă confruntarea cu Occidentul făcând presiuni asupra Serbiei să submineze independenţa Kosovo şi a altor state din Balcanii de Vest, au avertizat liderii regionali în interviuri cu The Guardian.

Ei au cerut, de asemenea, UE şi NATO să-şi accelereze abordarea cererilor de aderare ale ţărilor din Balcani şi să consolideze apărarea împotriva interferenţei Rusiei.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că „este în interesul Federaţiei Ruse să aibă noi fronturi de luptă”.

Preşedintele ţării, Vjosa Osmani, a prezis că „Rusia, prin destabilizarea Balcanilor de Vest, va căuta să destabilizaze întreaga Europă” şi a spus că Moscova foloseşte Serbia pentru a pune în pericol valorile democratice.

Šefik Džaferović, membrul bosniac (musulman bosniac) al preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovinei, a avertizat că ţara sa este deosebit de vulnerabilă în faţa Rusiei, întrucât Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei care are legături strânse cu Kremlinul, ameninţă să se retragă din acorduri.  

„Dodik încearcă să profite de faptul că atenţia Occidentului este concentrată asupra Ucrainei”, a spus Džaferović pentru The Guardian. „El este încurajat în comportamentul său de Rusia, care este mereu dornică să arate că poate destabiliza partea vulnerabilă a UE şi a NATO. Guvernele occidentale ar trebui să ia în considerare acest lucru mult mai în serios şi să se implice mai activ şi mai puternic în Bosnia-Herţegovina şi în întreaga regiune.”

„Sunt zile negre pentru Europa şi pentru întreaga lume. Asistăm la ceva oribil. Am văzut o groază similară aici, în Bosnia-Herţegovina, în anii 1990”, a spus Džaferović despre situaţia din Ucraina.

Osmani a avertizat: „Este probabil ca Rusia să folosească fie ţările baltice, fie Balcanii de vest – sau ambele – pentru a ridica tensiunile şi a extinde criza la nivel internaţional”.

Kurti a spus: „Mă tem că, cu cât războiul durează mai mult în Ucraina, cu atât sunt mai mari şansele de răspândire a crizei în Balcanii de Vest. Şi asta pentru că este în interesul Federaţiei Ruse să aibă noi câmpuri de luptă”.

„Putin încă consideră că intervenţia NATO în Kosovo este cel mai important eveniment internaţional recent,” a spus Kurti. „El vrea ca statul Kosovo să eşueze pentru a arăta că succesul NATO a fost temporar, la fel ca în Irak şi Afganistan”.

Kosovo, Albania, Macedonia de Nord şi Muntenegru şi-au dublat toate apelurile pentru a se face progrese serioase în ceea ce priveşte aderarea la NATO şi UE.

Kosovo solicită, de asemenea, să adere la Consiliul Europei.  

Kurti a spus că Serbia cheltuieşte aproape 3% din PIB-ul său pe echipamente şi antrenamente militare – majoritatea provenind din Rusia. „Au 14 avioane de luptă MiG-29, opt dintre ele donate din Belarus şi şase de către Federaţia Rusă – şi ştiţi, donaţiile din Federaţia Rusă vin cu un preţ”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici