Putin sărbătoreşte "încheierea operaţiunii speciale". Concert cu steaguri, muzică şi artificii la Moscova după cea mai mare anexare teritorială din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace

  • Putin critică Occidentul „satanic” pe podium
  • Le-a urat liderilor şi populaţiei ruse din cele patru regiuni anexate „Bine aţi venit acasă!"
  • Niciun cuvânt despre înfrângerile pe câmpul de luptă sau despre forţele ruse încercuite la Lyman sau că liderul din Doneţk aproape recunoaşte înfrângerea
  • „Victoria va fi a noastră”, a spus preşedintele, care cu câteva ore mai devreme semnase documente care încorporează în mod oficial părţi din teritoriul ucrainean în Federaţia Rusă.
Urmărește
4364 afișări
Imaginea articolului Putin sărbătoreşte "încheierea operaţiunii speciale". Concert cu steaguri, muzică şi artificii la Moscova după cea mai mare anexare teritorială din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace

Hepta- Sputnik / Maksim Blinov

Dictatorul rus Vladimir Putin a ţinut un discurs în timpul unui concert desfăşurat la Moscova, în Piaţa Roşie, pentru a sărbători anexarea ilegală a noilor teritorii de către Rusia.

În cursul zilei de 30 septembrie, Putin şi şefii republicilor populare Doneţk şi Luhansk, precum şi ai regiunilor Herson şi Zaporojie au semnat acorduri privind aderarea teritoriilor la Rusia.

Cu lacrimi în ochi, relatează The Guardian, Putin spune că s-a făcut „dreptate şi justiţie”.

Mii de oameni s-au adunat vineri în Piaţa Roşie din Moscova pentru a sărbători anexarea a patru regiuni ucrainene, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice la umbra zidurilor Kremlinului.

Vladimir Putin a apărut pe scenă pentru a susţine că Ucraina îşi datorează existenţa Rusiei şi a insistat că forţele Moscovei vor învinge în aşa-numita „operaţiune militară specială”.

„Victoria va fi a noastră”, a spus preşedintele, care cu câteva ore mai devreme semnase documente care încorporează în mod oficial părţi din teritoriul ucrainean în Federaţia Rusă.

Liderii lumii libere s-au grăbit să condamne anexarea, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a exclus discuţiile de pace cu Putin şi a anunţat că Ucraina a început o acţiune rapidă pentru aderarea la NATO.

Putin se aseamănă tot mai mult cu Iosif Stalin, dar şi cu Adolf Hitler care voia alipirea de Germania a  teritoriilor populate de germani.

În 1938 a anexat Austria şi regiunea sudetă a Cehoslovaciei, dar cu permisiunea Marii Britanii după negocieri aprinse, urmând ca la scurt timp să anexeze întreaga Cehoslovacie, a regiunii Klaipėda din Lituania de azi, a Danzigului şi vestului Poloniei în 1939, ceea ce a dus la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial cu puterile vestice. Între timp, Stalin anexase estul Poloniei, statele baltice şi Basarabia. 

În 1940 a anexat Belgia, Franţa, Danemarca, Norvegia, Olanda şi Luxemburg, în 1941 Serbia şi partea de vest a Uniunii Sovietice (până la Moscova), în 1942 Maroc şi Tunisia, în 1943 Italia, Muntenegru, Albania şi Grecia.

Ultima mare anexare teritorială din istoria Europei, după 3000 ani de războaie sângeroase, imperii şi cuceriri, a fost în 1945, când Uniunea Sovietică a ocupat România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Austria şi estul Germaniei, unde a instaurat regimuri comuniste ce au rezistat aproape 45 ani, izolând ţările respective (în afară de Austria) de restul lumii în blocul socialist. 

Din 1945 până în 2022, continentul european n-a mai asistat la ocupaţii teritoriale considerabile, fără a lua în considerare anexările postbelice ale Rusiei de după Primul Război Rece (Osetia de Sud şi Abhazia în 2008, Crimeea în 2014).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici