- Home
- Externe
- TEHERAN, (24.11.2015, 09:03)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin şi liderul suprem iranian au acelaşi punct de vedere în privinţa Siriei: "Nimeni nu poate să-i spună poporului sirian cine trebuie să-l conducă. Numai el este în măsură să decidă acest lucru"
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei - cei doi mari aliaţi ai regimului sirian - şi-au afişat luni, la Teheran, înţelegerea perfectă în a respinge orice "tentative de a dicta" viitorul Siriei, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
2516 afișări
Putin şi liderul suprem iranian au acelaşi punct de vedere în privinţa Siriei: "Nimeni nu poate să-i spună poporului sirian cine trebuie să-l conducă. Numai el este în măsură să decidă acest lucru"
La finalul unei întâlniri de peste o oră şi jumătate, "cele două părţi au subliniat unitatea punctelor de vedere dintre Moscova şi Teheran cu privire la caracterul inadmisibil al încercărilor externe de a dicta scenarii de soluţionare politică" a conflictului din Siria, a declarat Dmitri Peskov, un purttor de cuvânt al Kremlinului.
Potrivit unor imagini retransmise de postul de televiziune Rosia-24, Putin a declarat în cadrul întâlnirii că "nimeni nu poate şi nu trebuie să impună din exterior poporului sirian vreo formă de guvernanţă a statului lor sau să-i spună cine trebuie să-l conducă. Numai poporul sirian este cel în măsură să decidă acest lucru".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Aceasta este o respingere clară a poziţiei Statelor Unite, Franţei, Arabiei Saudite şi Turciei, care reclamă plecarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere..
În prima vizită în Iran din ultimii opt ani, Putin s-a dus imediat ce a sosit la reşedinţa liderului suprem. El i-a făcut cadou unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Coranului.
Ayatollahul Khamenei este cea mai înaltă autoritate politică şi religioasă din Iran, dar şi comandantul suprem al armatei. Cei doi lideri nu s-au mai văzut din 2007.
Rusia şi Iranul au permis armatei siriene să recâştige teren în faţa rebelilor.
Rusia efectuează de la 30 septembrie o campanie aeriană împotriva grupărilor rebele din Siria şi şi-a intensificat bombardamentele contra poziţiilor organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).
Iranul oferă la rândul, său o asistenţă militară regimului al-Assad, prin intermediul unor "consilieri" şi "voluntari" pe teren - dintre care peste 50 au fost ucişi în ultima lună şi ceva.
Conflictul din Siria s-a soldat începând din 2011 cu peste 250.000 de morţi.
Reunite la Viena, la mijlocul lui noiembrie, aproximativ 20 de puteri - inclusiv Rusia, Statele Unite şi Iranul - şi-au stabilit ca obiectiv ambiţios să se ajungă la negocieri de pace până la 1 ianuarie, însă între ele continuă să existe disensiuni cu privire la soarta lui Bashar al-Assad.
Potrivit lui Ali Khamenei, "planul pe termn lung al americanilor este să domine Siria şi apoi să preia controlul asupra regiunii". Aceasta este, în opinia sa, "o ameninţare (...) mai ales la adresa Rusiei şi Iranului".
El a apreciat că Bashar al-Assad "este preşedintele legal ales de către poporul sirian", iar "Statele Unite nu au dreptul să ignore acest vot şi această opţiune".
Dacă "teroriştii nu sunt aneantizaţi (...), îşi vor extinde activităţile distrugătoare în Asia Centrală şi în alte regiuni", a conchis el, citat pe site-ul său oficial.
Statul Islamic, care ocupă teritorii vaste în Siria şi Irakul vecine, a revendicat, de asemenea, numeroase atentate sângeroase în străinătate, inclusiv pe cele de la Paris de pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi, şi împotriva unui avion rusesc, în Sinaiul egiptean, pe 31 octombrie, soldat cu 224 de morţi.
Cooperare militară strânsă
După întâlnirea cu liderul suprem, Putin a participat, la Teheran, la un summit al ţărilor exportatoare de gaze naturale, la care au asistat alţi opt preşedinţi şi şefi de guverne.
Rusia şi Iranul şi-au restrâns relaţiile în ultimii ani, în cadrul unei importante cooperări economice şi militare, aşa cum arată de altfel şi un recent contract privind livrarea până la sfârşitul anului de către Rusia, Iranului, a unor sisteme de rachete pentru apărarea antiaeriană de tip S-300.
Înainte de vizita la Teheran, Putin a ridicat interdicţia vânzării şi livrării de material tehnologic legat de domeniul nuclear - către instalaţiile nucleare iraniene Fordo şi Arak -, conform acordului nuclear încheiat în iulie de către Iran cu marile puteri, inclusiv Rusia.
Teheranul şi Moscova au totodată în comun faptul că se află printre principalii producători de gaze naturale din lume.
"Gazele naturale sunt carburantul cel mai accesibil, cel mai avantajos din punct de vedere economic şi cel mai pur din punct de vedere ecologic", a declarat preşedintele rus în intervenţia sa la summitul Forumului Exportatorilor de Gaze Naturale, o organizaţie din care fac parte 12 ţări.
La finalul unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, Putin a confirmat că Moscova este "pregătită să acorde un credit în valoare de cinci miliarde de dolari Iranului" în vederea dezvoltării relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
astăzi, 21:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei