Putin spune că lumea se va confrunta cu o criză alimentară din cauza sancţiunilor Occidentului

  • Rusia trebuie să ţină cont de exporturile de alimente şi să dezvolte producţia.
  • Lumea se confruntă cu creşterea preţurilor la alimente şi energie.
  • Naţionalizarea este o sabie cu două tăişuri.
Urmărește
10462 afișări
Imaginea articolului Putin spune că lumea se va confrunta cu o criză alimentară din cauza sancţiunilor Occidentului

Putin spune că lumea se va confrunta cu o criză alimentară din cauza sancţiunilor Occidentului

Preşedintele Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia trebuie să supravegheze îndeaproape exporturile sale de alimente către ţările "neprietenoase"  deoarece sancţiunile Occidentului au provocat o criză alimentară globală şi creşterea preţurilor la energie.

Sancţiunile Occidentului din cauza invadării Ucrainei de către Putin din 24 februarie au îndreptat Rusia către cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, deşi Moscova spune că impactul global al sancţiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.

Şeful Kremlinului a avertizat că preţurile mai mari ale energiei, combinate cu o lipsă de îngrăşăminte, vor determina Occidentul să imprime bani pentru a cumpăra provizii, ceea ce va duce la penurie de alimente în ţările mai sărace.

„Vor exacerba inevitabil penuria de alimente în cele mai sărace regiuni ale lumii, vor stimula noi valuri de migraţie şi, în general, vor creşte preţurile alimentelor”, a declarat Putin într-o întâlnire despre dezvoltarea producţiei alimentare.

„În aceste condiţii actuale, un deficit de îngrăşăminte pe piaţa globală este inevitabil”, a spus Putin. „Va trebui să fim mai atenţi la aprovizionarea cu alimente în străinătate, în special să monitorizăm cu atenţie exporturile către ţările care ne sunt ostile”.

Unul dintre aliaţii lui Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea limita livrările de produse agricole doar ţărilor „prietenoase”, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei, transmite Reuters

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, furnizându-l în  în Africa şi Orientul Mijlociu, şi un producător major de îngrăşăminte care conţin potasiu, fosfat şi azot - nutrienţi cheie pentru agricultură. 

Rusia produce peste 50 de milioane de tone de îngrăşăminte pe an, 13% din totalul global. Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron şi Eurochem sunt cei mai mari jucători de îngrăşăminte.

"Sancţiunile", a spus Putin, "au perturbat logistica aprovizionării cu îngrăşăminte din Rusia şi Belarus, în timp ce preţurile mai mari la gazele naturale fac producţia de îngrăşăminte mai scumpă în Occident".

Într-un avertisment adresat statelor europene, Putin a avertizat că Moscova va răspunde oricărei încercări de naţionalizare a activelor ruseşti,  că o astfel de acţiune este „o armă cu două tăişuri”.

Putin a vorbit la o zi după ce Germania a declarat că autoritatea de reglementare a energiei va prelua controlul asupra Gazprom Germania, o afacere de comercializare, stocare şi transport de gaze. 

Guvernul britanic ar putea decide să intervină şi să conducă temporar filiala britanică de aprovizionare cu amănuntul a gigantului rus de gaze Gazprom.

Putin spune că „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina este necesară deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a ameninţa Rusia, iar Moscova a trebuit să apere de persecuţie oamenii vorbitori de limbă rusă din Ucraina.

Ucraina  spune că Rusia duce un război de agresiune neprovocat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici