Puţine regrete în fostele republici sovietice, la 20 de ani de la destrămarea URSS
Multe persoane se bucură în continuare la Tbilissi, Vilnius sau Duşanbe de independenţa obţinută de ţările lor după destrămarea URSS, chiar dacă unele dintre ele au nostalgia stabilităţii pierdute, comentează AFP, prezentând mărturiile mai multor foşti cetăţeni sovietici.
Puţine regrete în fostele republici sovietice, la 20 de ani de la destrămarea URSS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Tamaz Belkadze, editor, în vârstă de 31 de ani, din Tbilissi (GEORGIA): "Visul unor generaţii întregi a devenit realitate când URSS a dispărut. Astăzi nu mai trăim sub oprimarea comunistă, ci în propriul nostru stat. Democraţia este mai bună decât totalitarismul".
Irena Gaigaliene, pensionară, în vârstă de 70 de ani, din Vilnius (LITUANIA): "Nu am nici cel mai mic regret cu privire la independenţa noastră. Înainte eram ca la închisoare. Acum sunt mai fericită, în pofida vârstei mele. Lucrul cel mai tragic al ocupaţiei sovietice a fost deportarea elitelor noastre şi eliminarea intelighenţiei noastre. Astăzi, oamenii au salarii modeste dar au posibilitatea de a-şi ameliora viaţa".
Mark Berştein, om de afaceri, în vârstă de 46 de ani, din Minsk (BELARUS): "Tinerii de astăzi nu îşi mai pot imagina că în URSS nu existau blugi sau lame de ras, unt sau hârtie igienică. Nu se vindeau prezervative. Oamenii nu puteau să plece în străinătate fără autorizaţia statului. Eram sclavi. Astăzi, Belarus nu este un exemplu de democraţie, dar un cetăţean poate să îşi trăiască viaţa independent de stat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Nicolai Dascăl, DJ, în vârstă de 34 de ani, din Chişinău (R.MOLDOVA): "În URSS aveam iluzia stabilităţii. Ca într-un cimitir în care totul este calm, dar nimeni nu vrea să fie acolo. Astăzi, am perspective, chiar într-o ţară mică aşa cum este R.Moldova".
Hagani Safaroglu, militant într-un ONG, în vârstă de 38 de ani, din Baku (AZERBAIDJAN): "URSS era o mare închisoare. Ea era construită pe minciuni şi nu se punea problema prosperităţii, cu excepţia ruşilor. Toată lumea era îmbrăcată la fel, avea aproape aceeaşi tunsoare şi citea aceleaşi ziare. Eram nişte zombi".
Dmitro Kuzmenko, antreprenor în vârstă de 38 de ani, din Kiev (UCRAINA): "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că URSS a dispărut, dar vom avea sechele multă vreme de acum înainte. Bolşevicii au distrus intelighenţia şi au lăsat plebea să conducă ţara. Dar era o anumită stabilitate pentru oamenii de rând, o protecţie socială minimă care în prezent nu mai există".
Asilkan Şainazarova, lingvistă, în vârstă de 36 de ani, din Bişkek (KÎRGÎZSTAN): "Regret URSS pentru că Kîrgîzstanul independent se transformă într-o ţară înapoiată. Toate legăturile economice şi culturale între fostele republici au fost întrerupte. Educaţia şi îngrijirile medicale nu mai sunt gratuite. Nu sunt sigură că voi avea o pensie convenabilă".
Margarita Atoian, măturătoare, în vârstă de 50 de ani, din Erevan (ARMENIA): "În URSS, toată lumea era bucuroasă şi dormea liniştită fără să se preocupe de ziua de mâine. Atunci câştigam 40 de ruble, acum 76.000 de dram, dar mă îmbrac şi mănânc mai prost".
Nuriagdi Orazmuhamedov, pensionar, în vârstă de 72 de ani, din Aşhabad (TURKMENISTAN): "Regret URSS, o ţară enormă, puternică şi unită. Poporul sovietic a câştigat al doilea Război Mondial şi l-a trimis pe Gagarin în spaţiu".
Rahim Akobirov, muncitor în construcţii, în vârstă de 33 de ani, din Duşanbe (TADJIKISTAN): "Sunt fericit că nu ne mai este frică să criticăm puterea. Dar îmi lipseşte o parte din «paradisul sovietic»: electricitate, gaz şi încălzire fără întreruperi. Nu era nici şomaj şi nici necesitatea de a emigra pentru a găsi de muncă".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO