Qatarul ameninţă UE că va tăia gazul. Ministrul energiei din Qatar:  "Nu blufez"

Qatarul a ameninţat că va opri livrările de gaze naturale către UE dacă statele membre vor aplica cu stricteţe noua legislaţie care va penaliza companiile care nu îndeplinesc criteriile stabilite privind emisiile de carbon, drepturile omului şi drepturile lucrătorilor.

Urmărește
8960 afișări
Imaginea articolului Qatarul ameninţă UE că va tăia gazul. Ministrul energiei din Qatar:  "Nu blufez"

Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar:  "Nu blufez"

Qatar este unul dintre cei mai importanţi exportatori de GNL din lume şi a devenit un furnizor din ce în ce mai important de gaz pentru Europa, în urma turbulenţelor de pe pieţele de energie provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
 
Pe măsură ce statele europene au încercat să renunţe la gazul rusesc, QatarEnergy a semnat acorduri pe termen lung pentru furnizarea de GNL către Germania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos.
 
Ministrul energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, a declarat pentru Financial Times că, în cazul în care un stat membru al UE ar impune sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor la nivelul celor prevăzute în directiva privind diligenţa întreprinderilor, Doha ar opri exportul de gaze naturale lichefiate către blocul comunitar.
 
Legea impune ţărilor UE să introducă amenzi pentru neconformitate, cu o limită superioară de cel puţin 5 % din veniturile anuale globale ale companiei.
 
„Dacă este cazul să pierd 5 % din veniturile mele generate mergând în Europa, nu voi merge în Europa . . . Nu blufez. Cinci la sută din veniturile generate de QatarEnergy înseamnă 5 la sută din veniturile generate de statul Qatar. Aceştia sunt banii oamenilor ... aşa că nu pot pierde aceşti bani - şi nimeni nu ar accepta să piardă aceşti bani”, a spus Kaabi. 
 
UE a adoptat normele privind due diligence-ul întreprinderilor în luna mai a acestui an. Acestea fac parte dintr-un set mai amplu de cerinţe de raportare menite să alinieze întreprinderile la obiectivul ambiţios al UE de a ajunge la emisii nete zero până în 2050.
 
Cu toate acestea, directiva a provocat o reacţie negativă generalizată din partea întreprinderilor, atât din interiorul, cât şi din afara UE, care s-au plâns că normele sunt prea dure şi le pun într-un dezavantaj concurenţial.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici