- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
R. Moldova: Alegerile parlamentare din 29 iulie, validate de CC
Curtea Constituţională (CC) din Republica Moldova a confirmat vineri, după aproape şase ore de dezbateri, legalitatea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie şi a validat mandatele celor 101 deputaţi aleşi în noul Parlament, relatează BASA-press.
R. Moldova: Alegerile parlamentare din 29 iulie, validate de CC (Imagine: Mediafax Foto)
Anterior, Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat din Moldova au anunţat că nu contestă rezultatul alegerilor de la 29 iulie şi au solicitat validarea acestora şi a mandatelor parlamentarilor.
Potrivit preşedintelui CC, Dumitru Pulbere, decizia Curţii Constituţionale este definitivă, irevocabilă şi intră în vigoare la data adoptării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Pulbere a mai menţionat că, potrivit normelor constituţionale, după validarea alegerilor, Guvernul va trebui să-şi dea demisia.
De asemenea, până la 29 august, şeful statului, Vladimir Voronin, va trebui să semneze decretul privind convocarea noului Parlament.
Din noul Parlament, în urma alegerilor legislative anticipate de la sfârşitul lunii trecute, fac parte cinci partide:
PCRM, care a obţinut 48 de mandate,
PLDM - 18 mandate,
PL - 15,
PDM - 13 şi
AMN - 7 mandate.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională a respins sesizarea Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) prin care formaţiunea a solicitat renumărarea voturilor exprimate de alegători, la alegerile din 29 iulie.
Potrivit preşedintelui CC, sesizarea PPCD a fost respinsă pe motiv că probele prezentate de membrii formaţiunii nu au fost destul de convingătoare pentru a permite renumărarea voturilor.
În cadrul şedinţei Curţii de vineri, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a reiterat că scrutinul anticipat s-a desfăşurat conform normelor legale.
Reprezentatul PPCD la CEC, Radu Buşilă, a spus că PPCD nu este mulţumit de decizia CC, însă se va conforma acesteia.
PPCD sesizase Curtea asupra "unor grave încălcări ale legislaţiei electorale în procesul de numărare a buletinelor de vot şi de totalizare a rezultatelor votării".
PPCD a menţionat mai multe încălcări electorale, în special că "numărul buletinelor de vot eliberate de instituţia electorală nu coincide cu numărul buletinelor de vot notat în procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării de către birourile electorale raionale. În acest sens, s-a depistat o lipsă de 3.204 buletine de vot".
La alegerile anticipate din 29 iulie, PPCD a acumulat 1,9 la sută din voturile alegătorilor, astfel că nu a reuşit să obţină mandate în Parlament.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO