R. Moldova: Comisia Electorală Centrală refuză să analizeze o contestaţie a opoziţiei

Comisia Electorală din R.Moldova a refuzat marţi să analizeze o contestaţie depusă în aceeaşi zi de Partidul Liberal, în care acesta susţine că, în urma verificării a 25 la sută dintre listele electorale, 10.000 de voturi au fost fraudate, informează Info-Prim Neo în pagina electronică.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului R. Moldova: Comisia Electorală Centrală refuză să analizeze o contestaţie a opoziţiei

R. Moldova: Comisia Electorală Centrală refuză să analizeze o contestaţie a opoziţiei

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a motivat refuzul analizării acestei contestaţii arătând că "CEC nu este îndreptăţită să examineze contestaţiile depuse după totalizarea rezultatelor numărării voturilor".

De asemenea, trei membri ai Comisiei Electorale Centrale Nicolae Gîrbu, Mihai Buşuleac şi Vasile Gafton au "păstrat anumite rezerve şi au formulat o opinie separată" faţă de raportul de marţi al acestei Comisii cu privire la rezultatul renumărării voturilor exprimate în alegerile legislative din 5 aprilie. Renumărarea buletinelor a confirmat rezultatele oficiale iniţiale, potrivit cărora Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a câştigat alegerile cu 49,48 la sută din voturile valabil exprimate.

Potrivit lui Nicolae Gîrbu, care a verificat procesele verbale întocmite de birourile electorale din cinci raioane, un număr "impunător" de semnături ale membrilor birourilor nu coincid cu cele de pe procesele-verbale de la numărarea voturilor din 5 aprilie.

Potrivit agenţiei, Gîrbu a declarat că "aceste fraude sunt vizibile cu ochiul liber", el propunând Comisiei Electorale să ceară Curţii Constituţionale timp supliemntar pentru verificarea tuturor proceselor-verbale, iar Procuraturii Generale să demareze o anchetă cu privire la aceste "încălcări". Această propunere a fost susţinută de majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale, potrivit agenţiei.

Astfel, atât contestaţia Partidului Liberal, cât şi rezervele exprimate de cei trei membri ai Comisiei Electorale Centrale vor fi anexate la raportul Comisiei cu privire la rezultatele renumărării voturilor care va fi transmis Curţii Constituţionale. Curtea urmează să se pronunţe asupra valabilităţii alegerilor de la 5 aprilie.

Renumărarea voturilor a fost dispusă de Curtea Constituţională la solicitarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Partidele de opoziţie nu au participat la procesul de renumărare, considerând că doar verificarea listelor electorale este în măsură să dovedească fraudarea alegerilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici