R. Moldova: Lipsa acordului care stabileşte frontiera cu România nu este o problemă

Lipsa unui document care să stabilească din punct de vedere juridic frontiera dintre Republica Moldova şi România "nu este o problemă", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepremierul moldovean Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, informează BASA-press.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului R. Moldova: Lipsa acordului care stabileşte frontiera cu România nu este o problemă

R. Moldova: Lipsa acordului care stabileşte frontiera cu România nu este o problemă

"Problema demarcării frontierei dintre Republica Moldova şi România nu este deloc o problemă. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa R. Moldova", a spus Leancă.

Întrebat care va fi kilometrul "zero" de la care se va calcula frontiera de stat, ministrul de Externe a refuzat să spună care va fi acesta, motivând că "există frontiera recunoscută internaţional, nu trebuie să calculăm absolut nimic".

După o zi de negocieri între Chişinău şi Bucureşti, Convenţia privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări a fost parafată marţi, fără a fi discutate însă Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera de stat moldo-română.

Iurie Leancă a afirmat că de pe urma acestui acord vor beneficia moldovenii din localităţile care se încadrează în zona de 30 de kilometri de la frontieră, dar care se extind pe o rază de până la 50 de kilometri. El a adăugat că permisele pentru cetăţenii moldoveni vor fi gratuite şi se vor acorda pe un termen cuprins între doi şi cinci ani.

Totodată, deputatul comunist Grigorii Petrenco a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul pe care îl reprezintă s-a pronunţat în repetate rânduri pentru semnarea acestei Convenţii, dar că mai întâi trebuie să fie semnate Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera de stat moldo-română.

"Dacă frontiera nu este stabilită printr-un acord interstatal, atunci nu se mai poate discuta semnarea celorlalte acorduri", a spus Petrenco.

Conform normelor europene, de facilităţile în domeniul liberei circulaţii ar putea beneficia integral cetăţenii moldoveni din raioanele Briceni, Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hînceşti, Leova, Cantemir şi Cahul. Parţial vor beneficia de aceste facilităţi şi locuitorii din Găgăuzia şi alte cinci raioane, respectiv Sîngerei, Călăraşi, Străşeni, Cimişlia şi Tărăclia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici