R. Moldova restituie 500.000 de dolari unei companii din SUA, atacată de hackeri moldoveni

Centrul pentru Combaterea Crimelor Organizate şi a Corupţiei (CCCEC) din R.Moldova a restituit suma de 500.000 de dolari unei companii americane, atacată de o grupare de hackeri din care face parte şi un oficial de rang înalt din cadrul unei bănci moldovene, relatează Info-Prim Neo în pagina online.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului R. Moldova restituie 500.000 de dolari unei companii din SUA, atacată de hackeri moldoveni

R. Moldova restituie 500.000 de dolari unei companii din SUA, atacată de hackeri moldoveni (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

CCCEC a finalizat urmărirea penală privind tentativa de însuşire a unor bunuri în valoare de 498.755 de dolari aparţinând companiei Arthur B. Myr Industries Inc. din oraşul american Belleville, statul Michigan. Compania a depus o plângere la Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi la CCCEC, prin intermediul ambasadei Statelor Unite din Republica Moldova, solicitând investigarea cazului şi recuperarea prejudiciului.

La solicitarea Centrului, FBI a investigat infracţiunile comise pe Internet prin intermediul operaţiunilor de "phishing" asupra băncii Comerica din statul Michigan. În perioada ianuarie - aprilie 2009, zece clienţi ai Comerica Bank au primit e-mailuri de la persoane necunoscute prin care li se solicita actualizarea informaţiilor bancare pe un site realizat de hackeri şi identic cu cel oficial al băncii. În momentul în care victima introducea pe site informaţiile referitoare la contul bancar, acestea erau trimise iniţiatorului schemei frauduloase, fiind folosite pentru transferuri din conturile victimelor.

Compania Arthur B.Myr Industries,Inc., o fabrică de prelucrare a vopselelor şi a soluţiilor aerodinamice pentru principalii constructori de maşini din Statele Unite, s-a numărat între victimele operaţiunii de "phishing", fiind prejudiciată de suma de 498.755 de dolari. Banii au fost transferaţi la o bancă din Republica Moldova în contul aparţinând unei persoane fizice şi deschis al îndemnul unui oficial de rang înalt din cadrul unei alte bănci moldovene.

Titularul contului s-a prezentat la filiala băncii unde a solicitat eliberarea în numerar a întregii sume. Conform prevederilor legii privind prevenirea spălării banilor, Banca a calificat tranzacţia drept "suspectă" şi a luat legătura cu CCCEC.

Centrul a investigat infracţiunile, fiind reţinut titularul contului şi alte două persoane. Un alt suspect este căutat, iar cauza penală a fost înaintată procurorului, în timp ce banii au fost restituiţi victimei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici