Racheta rusească ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale în ea - analiză

Conform experţilor şi oficialilor ucraineni, tipul de rachetă rusească care a lovit un spital pentru copii din Kiev se bazează pe componente de concepţie occidentală, ceea ce demonstrează succesul Kremlinului în evitarea sancţiunilor, relatează FT.

Urmărește
8973 afișări
Imaginea articolului Racheta rusească ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale în ea - analiză

Racheta rusească ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale în ea - analiză

Atacul la scară largă de luni asupra infrastructurii şi clădirilor comerciale şi rezidenţiale din Ucraina a ucis cel puţin 41 de civili şi a rănit peste 190 de persoane.
 
Filmată cu o secundă înainte de a lovi spitalul oncologic luni, racheta Kh-101 este una dintre cele mai avansate rachete de croazieră ale Rusiei.
 
Rusia produce de aproape opt ori mai multe Kh-101 faţă de înainte de invazia la scară largă a lui Vladimir Putin - şi este încă dependentă de piese din ţările occidentale, în special din SUA.
 
"Tehnologia occidentală le permite să construiască aceste rachete mai inteligente, care permit atacurilor lor teroriste să treacă de apărarea noastră aeriană în dificultate", a declarat Olena Bilousova, cercetător principal pe sancţiuni la Institutul KSE din Kiev.
 
Deşi sancţiunile au izolat Rusia de unele componente avansate, sectorul de apărare al Kremlinului s-a orientat către microprocesoare şi alte tehnologii avansate care nu sunt destinate utilizării militare.
 
Tranziţia este vizibilă în analiza ucraineană a unei rachete Kh-101 lansate în ianuarie, care a dezvăluit 16 componente electronice de fabricaţie occidentală în interiorul rachetei.
 
Două dintre componente au fost marcate ca fiind produse de STMicroelectronics, cu sediul în Elveţia, restul fiind produse de producători americani de cipuri, inclusiv Texas Instruments, Analog Devices şi Intel.
 
Toate produsele sunt destinate în principal utilizării civile, unele fiind destul de vechi. Analiza Financial Times a dosarelor ruseşti arată cum companiile ruseşti au putut obţine componente identice cu cele utilizate în Kh-101 din ianuarie prin simpla lor achiziţionare de pe piaţa liberă şi prin importul acestora prin China.
 
Deşi documentele ruseşti afirmă că piesele au fost fabricate de producători occidentali, toate au fost listate ca fiind fabricate în China, Malaysia, Filipine, Taiwan sau Thailanda.
 
Kh-101 poate conţine mai mult de 50 de piese diferite produse în străinătate, se arată în altă analiză.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici