- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rachetele americane nu vor schimba decisiv războiul din Ucraina. Experţii explică de ce
Deşi Statele Unite permit acum Ucrainei să folosească rachetele Atacms pentru a lovi ţinte în Rusia, această decizie care vine după doi ani de refuzuri nu va avea probabil un impact decisiv asupra războiului, arată o analiză The Guardian.
Rachetele americane nu vor schimba decisiv războiul din Ucraina. Experţii explică de ce
Situaţia de pe teren arată cât de târzie este această permisiune. În timp ce discutăm despre rachete, Rusia continuă să bombardeze întreaga Ucraină. Duminică, forţele ruse au lovit infrastructura energetică ucraineană atât de puternic încât Kievul a fost forţat să introducă raţionalizarea electricităţii la nivel naţional.
În regiunea Kursk, ruşii au concentrat o forţă impresionantă de 50.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 10.000 sunt nord-coreeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
„Din păcate, aceasta pare să fie doar o altă măsură graduală”, explică George Barros de la Institutul american pentru studiul războiului. „Statele Unite vor ca rachetele să fie folosite doar împotriva nord-coreenilor din Kursk, dar există infrastructură militară rusă critică şi în alte oraşe precum Rostov, Belgorod şi Voronezh, care rămân neatinse".
Decizia americană vine cu limitări semnificative care îi reduc eficacitatea. Rachetele Atacms pot fi folosite doar pentru operaţiuni legate de regiunea Kursk, stocurile disponibile sunt reduse, iar fiecare rachetă costă între 1 şi 2 milioane de dolari.
Totuşi, permisiunea ar putea aduce câteva beneficii tactice. Rusia va fi probabil forţată să-şi mute bazele militare în afara razei de acţiune a rachetelor. De asemenea, această decizie ar putea descuraja Coreea de Nord să trimită mai mulţi soldaţi, mai ales că există informaţii despre posibila trimitere a până la 100.000 de militari nord-coreeni în Ucraina.
Matthew Savill de la Royal United Services Institute atrage atenţia că Moscova „a escaladat deja" conflictul. Rusia a intensificat operaţiunile de sabotaj în Europa, au fost descoperite comploturi de asasinare a producătorilor occidentali de arme, iar în Marea Britanie au fost trimise dispozitive incendiare prin serviciul de curierat DHL.
„Strategia Rusiei de a intensifica atacurile, mai ales în preajma sărbătorilor sau în weekend-uri, urmăreşte să demoralizeze ucrainenii şi să le amintească constant de greutăţile războiului", explică Vladyslav Faraponov de la Institutul de Studii Americane din Ucraina.
Situaţia pe front rămâne extrem de dificilă pentru Ucraina. Forţele ruse ameninţă să încercuiască oraşul Kurakhove, deşi suferă pierderi record de aproximativ 1.500 de soldaţi pe zi. Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă acută de efective, iar sprijinul occidental nu a atins niciodată nivelul necesar pentru a fi cu adevărat decisiv.
Faraponov rezumă perfect frustrarea Kievului: „De-a lungul timpului, ucrainenii au învăţat să trăiască cu refuzuri iniţiale pentru arme critice, urmate de <poate> ezitante şi, doar după nenumărate pierderi de vieţi, un <da> reticent. Din păcate, această abordare reactivă nu este ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-şi păstra independenţa".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO