Radovan Karadzici, protejat de SUA până în 2000 - presă

Radovan Karadzici a fost protejat de Statele Unite până în 2000, dată la care CIA l-a surprins în timp ce încerca să încalce acordul care îl lega de americani şi care îi permitea să se sustragă justiţiei internaţionale, susţine cotidianul sârb Blic, în ediţia de sâmbătă.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Radovan Karadzici, protejat de SUA până în 2000 - presă

Radovan Karadzici, protejat de SUA până în 2000 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radova Karadzici, "inculpat pentru genocid şi crime de război a beneficiat de protecţia Statelor Unite până în 2000, dată la care CIA a interceptat o conversaţie telefonică ce demonstra clar că acesta conducea personal" partidul SDS, scrie cotidianul, citând "o sursă bine informată din cadrul serviciilor de informaţii americane".

Radovan Karadzici, care a compărut joi pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a dat asigurări că emisarul american Richard Holbrooke, unul dintre arhitecţii acordurilor de pace din Bosnia, în 1995, i-a promis că va putea eluda justiţia internaţională dacă se va retrage din viaţa publică. Richard Holbrooke a dezminţit un asemenea acord.

"Nu sunt sigur că a fost un document scris care să confirme (un astfel de acord), dar ştiu că Holbrooke a recunoscut că i-au fost furnizate garanţii verbale lui Karadzici la cel mai înalt nivel" american, a adăugat sursa citată de Blic.

"În cursul anului 2000, în momentul alegerilor (generale din noiembrie) din Bosnia, CIA a aflat că Radova Karadzici conducea SDS (formaţiunea naţionalistă sârbă pe care a înfiinţat-o la începutul anilor '90), în pofida acordului care prevederea retragerea acestuia din viaţa politică", a continuat sursa citată.

"În 2000, a precizat sursa citată, a fost organizată o reuniune a SDS în localitatea Bijeljina (în estul Bosniei), condusă personal de Karadzici. Acesta oferea instrucţiuni militanţilor şi desemna membrii conducerii care trebuia înlocuită sau persoanele care trebuiau numite şi poziţiile ocupate de acestea".

Karadzici "era implicat personal în toate activităţile SDS. Americanii au fost furioşi când au constatat că (Radovan) Karadzici îi răsplătea cu o astfel de monedă". Americanii şi CIA au decis să întrerupă "protecţia neoficială" de care beneficia fostul lider al sârbilor bosniaci, conchide sursa citată.

În cadrul acestui acord cu CIA, Karadzici era protejat de o arestare efectuată de alte servicii de informaţii, cum ar fi cele franceze sau britanice, scrie Blic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici