Summitul debutează luni cu o întâlnire a liderilor G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia) cu omologii lor din cele şapte state africane invitate (Africa de Sud, Algeria, Etiopia, Ghana, Senegal, Tanzania şi Uniunea Africană).
Statele industrializate vor trebui să îşi reînnoiască angajamentul luat în 2005 în cadrul summitului de la Gleneagles, Scoţia, prin care se garanta dublarea până în 2010 a ajutorului anual acordat Africii în raport cu suma oferită în 2004. Situaţia politică din Zimbabwe va constitui de asemenea o temă importantă în cadrul discuţiilor.
Summitul G8 propriu-zis se va desfăşura marţi, având ca teme schimbările climatice, creşterea preţului la petrol şi alimente, criza financiară şi dosarul nuclear nord-coreean.
În ziua următoare, miercuri, va avea loc reuniunea liderilor G8 cu reprezentanţii statelor invitate (Africa de Sud, Brazilia, Coreea de Sud, China, India, Indonezia şi Mexic) dar şi cu cei ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ai Băncii Mondiale.
Tema principală abordată vor fi mediul şi lupta împotriva încălzirii globale, cu toate că nu se aşteptă găsirea unor răspunsuri concrete.
Ambiţiile summitului sunt minime, premierul japonez Yasuo Fukuda mizând doar pe definirea unui "obiectiv comun", probabil fără angajament, de reducere a emisiilor poluante.
Izolaţi pentru trei zile într-un hotel de lux pe malul unui într-un lac vulcanic, şefii de stat şi de Guvern vor profita pentru a avea o serie de întâlniri bilaterale.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aflat la primul său summit G8, va avea o întâlnire cu premierul britanic Gordon Brown, cu obiectivul de a normaliza relaţiile foarte tensionate dintre Rusia şi Marea Britanie din perioada mandatului lui Vladimir Putin, situaţie agravată mai ales după moartea, prin otrăvire, a fostului agent rus Alexandr Litvinenko în noiembrie 2006, la Londra.