Raidul american în Somalia viza un lider kenyan Al-Shabaab

Raidul american efectuat sâmbătă în Somalia viza un lider kenyan al grupării islamiste Al-Shabaab, a declarat un oficial american de rang înalt luni, în contextul în care Washingtonul apără capturarea, în Libia, a unui presupus şef al reţelei Al-Qaida, criticată aspru de Tripoli.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Raidul american în Somalia viza un lider kenyan Al-Shabaab

Raidul american în Somalia viza un lider kenyan Al-Shabaab (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totuşi, rezultatul operaţiunii nu este clar.

"Operaţiunea nu s-a soldat cu capturarea lui Ikrima", s-a limitat să declare purtătorul de cuvânt al Pentagonului George Little.

Potrivit unor relatări de presă, Abdulkadir Mohamed Abdulkadir a fost ucis, însă militarii de elită americani au fost nevoiţi să părăsească locul operaţiunii înainte de a putea confirma decesul acestuia.

"Militarii americani au condus această operaţiune cu o precizie inegalabilă şi au demonstrat că Statele Unite pot aplica o presiune directă asupra liderilor Al-Shabaab în orice moment", a adăugat Little.

Unul dintre membrii liderilor Al-Shabaab, Moalim Abdirahman Abu-Isa, a confirmat, la rândul său, uciderea unuia dintre combatanţii săi, însă nu a precizat identitatea acestuia, şi a afirmat că mai mulţi militari americani au fost răniţi în timpul asaltului.

"Trei combatanţi mujahedini, inclusiv un frate care nu era somalez, se aflau în casă când a fost atacată (...) Unul dintre mujahedini" a fost ucis, potrivit lui Moalim Abdirahman Abu-Isa.

"Ikrima" avea legături "cu militanţii Al-Qaida Harun Fazul şi Saleh Nabhan, astăzi decedaţi, care au jucat roluri în atentatul cu bombă împotriva ambasadei (Statelor Unite) la Nairobi în 1998 şi în atacurile de la Mombasa (Kenya) în 2002", a precizat oficialul de rang înalt american.

Washingtonul a anunţat anterior că a capturat un "terorist Al-Shabaab cunoscut", în cursul unui raid, sâmbătă, în portul somalez Barawa, situat la aproximativ 180 de kilometri sud de capitala Mogadiscio, fără să ofere rezultatul acestei operaţiuni.

Purtătorul de cuvânt al grupării Al-Shabaab, Abdulaziz Abu Musab, a contestat informaţiile oficialului american pentru AFP, oferind asigurări că "nu au fost combatanţi străini sau comandanţi la Barawa când ei au atacat" şi că americanii "căutau pe cineva care nu exista".

"Răpire", potrivit Tripoli

Acest raid, care a avut loc după două săptămâni de la asaltul sângeros revendicat de Al-Shabaab - "tineri" în arabă - împotriva centrului comercial Westgate din Nairobi, a fost cel mai important efectuat de Statele Unite în Somalia de la cel din 2009, în timpul căruia Saleh Nabhan a fost ucis.

Premierul somalez Abdi Farah Shirdon a aprobat operaţiunea, anunţând că ţara sa va coopera "cu parteneri internaţionali în lupta împotriva terorismului".

Tripoli, în schimb, a criticat aspru o altă operaţiune a forţelor americane, efectuată, de asemenea, sâmbătă, în Libia, şi care s-a soldat cu capturarea unui presupus şef al reţelei Al-Qaida, Abu Anas al-Libi, calificată de autorităţile libiene drept "răpire".

Acesta din urmă, pe numele său adevărat Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, a fost membru al Grupului Islamic de Luptă Libian (GICL) afiliat la Al-Qaida. El era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatele sângeroase din 1998 comise împotriva ambasadelor americane din Tanzania şi din Kenya. Cele două atentate s-au soldat cu peste 200 de morţi.

Luni, în Indonezia, secretarul de Stat american, John Kerry, a apărat capturarea lui al-Libi. Statele Unite fac "tot ceea ce le stă în putere şi ceea ce este adecvat şi legal" pentru a pune capăt ameninţării teroriste, a declarat Kerry în cadrul summitului Asia-Pacific.

Ministrul a refuzat să afirme dacă autorităţile de la Tripoli au fost informate.

Libia a calificat capturarea lui Abu Anas al-Libi drept o "răpire" şi a dat asigurări că nu a fost informată în prealabil. Tripoli a anunţat că "a contactat autorităţile americane pentru a le cere explicaţii", amintindu-le că între cele două state există un "parteneriat strategic"

Abu Anas al-Libi, care figura pe lista celor mai căutate persoane de FBI, a fost dus şi interogat la bordul unei nave de război US Navy mobilizate în regiune.

Kerry a subliniat că Abu Anas a comis "acte de terorism" şi că a fost "condamnat în mod corespunzător în cadrul unui proces judiciar".

Duminică, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a explicat, într-un comunicat, că Abu Anas este "deţinut de Statele Unite".

El ar putea fi extrădat în Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici