Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puţin 492 de persoane în Liban, între care 35 de copii

Armata israeliană a declarat că a lansat luni raiduri aeriene împotriva locaţiilor Hezbollah din Liban, care, potrivit autorităţilor libaneze, au ucis 492 de persoane şi au determinat zeci de mii de oameni să fugă în căutarea siguranţei, în cea mai sângeroasă zi din ţară din ultimele decenii.

Urmărește
847 afișări
Imaginea articolului Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puţin 492 de persoane în Liban, între care 35 de copii

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

După unele dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere de la declanşarea ostilităţilor în octombrie, Israelul a avertizat populaţia din Liban să evacueze zonele în care mişcarea armată ar depozita arme.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis o scurtă declaraţie video adresată poporului libanez.

„Războiul Israelului nu este cu voi, este cu Hezbollah. De prea mult timp, Hezbollah vă foloseşte drept scuturi umane”, a spus el.

Familiile din sudul Libanului au încărcat maşini, furgonete şi camioane cu bunuri şi oameni, uneori din mai multe generaţii într-un singur vehicul. În timp ce ploua cu bombe, copiii se înghesuiau pe genunchii părinţilor, iar valizele erau legate de acoperişurile maşinilor, relatează Reuters.

Autostrăzile din nord erau blocate. „Am luat toate documentele importante şi am ieşit. Lovituri peste tot în jurul nostru. A fost terifiant”, a declarat Abed Afou, care era împreună cu familia sa, inclusiv trei fii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani şi alte câteva rude. Au stat în trafic, în timp ce în timp ce încercau să ajungă spre nord.

Nu ştiau unde vor sta, a spus el, dar voiau doar să ajungă la Beirut.

Unii oameni au fugit pe jos. Oameni cu pachete mici de lucruri au mers spre nord pe plaja din apropierea oraşului libanez Tyre.

Nasser Yassin, ministrul libanez care coordonează răspunsul la criză, a declarat pentru Reuters că au fost activate 89 de adăposturi temporare în şcoli şi alte facilităţi, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, deoarece civilii au fugit de „atrocităţile israeliene”.

După aproape un an de război împotriva Hamas în Gaza, la graniţa sa sudică, Israelul îşi îndreaptă atenţia către graniţa nordică, unde Hezbollah, susţinut de Iran, a lansat rachete în Israel în sprijinul Hamas, de asemenea susţinut de Iran.

Armata israeliană a declarat că a lovit Hezbollah în sudul, estul şi nordul Libanului, inclusiv „lansatoare, posturi de comandă şi infrastructură teroristă”. Forţele aeriene israeliene au lovit aproximativ 1.600 de ţinte ale Hezbollah în sudul Libanului şi în Valea Bekaa.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că cel puţin 492 de persoane au fost ucise, inclusiv 35 de copii, şi 1.645 au fost rănite. Un oficial libanez a declarat că acesta a fost cel mai negru bilanţ zilnic al victimelor violenţelor din Liban de la războiul civil din 1975-1990.

Luptele au stârnit temeri că SUA, aliatul apropiat al Israelului, şi Iranul vor fi implicate într-un război mai amplu.

Arabia Saudită şi-a exprimat luni profunda îngrijorare şi a îndemnat toate părţile să dea dovadă de reţinere, a raportat agenţia de presă de stat SPA.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite nu sprijină o escaladare transfrontalieră între Israel şi Hezbollah şi că Washingtonul va discuta „idei concrete” cu aliaţii şi partenerii pentru a preveni extinderea războiului.

Oficialii israelieni au declarat că recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra ţintelor Hezbollah din Liban este menită să forţeze gruparea aliniată Iranului să accepte o soluţie diplomatică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici