Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485 - FOTO

Un cortegiu funerar care a purtat rămăşiţele pământeşti ale regelui Richard al III-lea a început un itinerariu solemn, duminică, şi a ajuns până în locul pe care s-a dat bătălia în care fostul monarh britanic şi-a pierdut viaţa în urmă cu 530 de ani.

Urmărește
494 afișări
Imaginea articolului Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485 - FOTO

Rămăşiţele lui Richard al III-lea, aduse pe câmpul de luptă unde suveranul a murit în 1485 (Imagine: Mediafax Foto / AP)

Descoperit sub o parcare în 2012, scheletul lui Richard al III-lea va fi reînhumat în Catedrala Leicester, joi, într-o ceremonie ce va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, şi de membri ai familiei regale britanice.

Richard al III-lea, ultimul rege britanic care a murit în luptă, a fost ucis în timpul bătăliei de la Bosworth, în 1485, la sfârşitul Războiului dintre cele Două Roze.

După moartea lui, trupul suveranului a fost dus la Biserica Grey Friars din apropiere de oraşul Leicester şi înhumat într-un mormânt săpat în mare grabă, care era prea mic pentru înălţimea fostului monarh.

Locul în care se afla acel mormânt a devenit un veritabil mister de-a lungul secolelor până când a fost descoperit sub o parcare municipală în 2012 - o descoperire care i-a uluit pe arheologi şi a captivat comunitatea ştiinţifică internaţională.

Duminică, sicriul conţinând rămăşiţele pământeşti ale lui Richard al III-lea a părăsit Universitatea Leicester - unde s-a aflat după descoperirea scheletului regal -, însoţit de membrii echipei de cercetători care au realizat acea descoperire, într-un dric care l-a purtat până la ferma Fenn Lane din satul Dadlington, un perimetru pe care istoricii îl consideră cel mai apropiat din punct de vedere geografic de locul în care fostul monarh a murit. Potrivit BBC, mai multe salve de tun au fost trase în onoarea suveranului decedat pe câmpul de luptă.

Richard al III-lea a murit luptând pentru a-şi apăra coroana împotriva forţelor invadatoare ale lui Henric Tudor, devenit ulterior regele Henric al VII-lea. Dramaturgul William Shakespeare l-a descris într-o piesă de teatru, în care Richard al III-lea rosteşte o frază care a devenit ulterior celebră: "Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!".

Procesiunea funerară a ajuns apoi la Bosworth Battlefield Heritage Center şi a trecut prin mai multe sate englezeşti, unde au avut loc mai multe slujbe religioase, înainte ca sicriul să fie adus la Catedrala din Leicester, într-un dric tras de cai, urmat de cavaleri în armură.

Duminică, liderul Bisericii Romano-Catolice din Marea Britanie, cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster, a ţinut o slujbă în Catedrala din Leicester.

Numeroase evenimente vor fi organizate în zilele următoare.

Luni, arhiepiscopul Vincent Nichols va ţine o nouă slujbă în memoria lui Richard al III-lea la Biserica Holy Cross din Leicester.

Publicul va putea să vadă sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regelui Richard al III-lea în zilele următoare, până joi, când va fi readus la Catedrala din Leicester.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici