Reclamaţia Centrului privind dreptul la o locuinţă şi expulzările (COHRE), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Geneva, a fost considerată valabilă şi va fi tratată „prioritar”, a precizat, într-un comunicat CEDS, cu sediul la Strasbourg.
COHRE apreciază că expulzările romilor au încălcat dreptul de a avea o locuinţă şi garanţiile privind expulzările, înscrise în Carta socială europeană revizuită, al cărei gardian este CEDS.
Organizaţia neguvernamentală remarcă faptul că, pentru a justifica expulzarea romilor, Guvernul francez a afirmat „că ei trăiau în locuinţe necorespunzătoare”, ceea ce demonstrează, potrivit organizaţiei, pe cale de consecinţă, „incapacitatea sau absenţa voinţei Franţei de a respecta dreptul la o locuinţă corespunzătoare”.
CEDS va analiza în prezent această reclamaţie, prin intermediul unei proceduri scrise şi eventual al unei audieri publice. În cazul unei condamnări, Comitetul de miniştri din Consiliul Europei solicită statului incriminat să se conformeze Cartei.
Din cele 62 de reclamaţii colective înregistrate până în prezent în cadrul acestei proceduri, zece au vizat drepturile romilor şi nomazilor.
După o plângere a COHRE depusă împotriva Italiei în mai 2009, Comitetul a decis în octombrie 2010 că s-a încălcat clauza privind nondiscriminarea în privinţa romilor. El a constatat de asemenea încălcări ale dreptului familiei, dreptului la o locuinţă, dreptului muncitorilor imigranţi şi familiilor lor, precum şi încălcarea dreptului la protecţie împotriva sărăciei şi excluderii sociale.