Rapoartele de evaluare privind aderarea la Schengen, ţinute sub control strict, într-o cameră securizată

Consiliul UE a trimis, miercuri, membrilor Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din PE documentele de evaluare privind stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, accesul fiind permis doar acestora, într-o cameră securizată.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Rapoartele de evaluare privind aderarea la Schengen, ţinute sub control strict, într-o cameră securizată

Rapoartele de evaluare privind aderarea la Schengen, ţinute sub control strict, într-o cameră securizată (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în urma unei cereri formulate, marţi, de membrii acestei Comisii, potrivit unui comunicat al europarlamentarului Ioan Enciu.

Enciu a spus că "gestul Consiliului este de apreciat, însă acesta nu respectă în totalitate cererea Parlamentului European, întrucât rapoartele de evaluare sunt puse doar la dispoziţia membrilor Comisiei de libertăţi civile, fără a putea fi consultate şi de ceilalţi europarlamentari, aşa cum ar fi normal".

Rapoartele de evaluare ale grupului SCH-EVAL din cadrul Consiliului au fost trimise miercuri către Parlamentul European sub control strict şi depozitate într-o cameră securizată.

Membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) sunt singurii care pot avea acces la acestea, dar fără a putea să facă public conţinutul lor, se mai arată în comunicat.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din PE doreşte ca eurodeputaţii să aibă acces la rapoartele de evaluare finale privind aderarea României şi Bulgariei şi la recomandările făcute de fiecare ţară, precum şi la informaţiile privind situaţia implementării acestor recomandări.

LIBE critică refuzul de a acorda acces tuturor membrilor PE la documentele de evaluare

Membrii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne au formulat, marţi, o solicitare în acest sens, criticând "refuzul ruşinos şi inacceptabil" al Consiliului de a acorda acces la aceste documente tuturor membrilor PE, considerând că acordul comisiei parlamentare trebuie dat în deplină cunoştinţă de cauză, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Parlamentul European are dreptul să aprobe sau să refuze noi aderări la zona Schengen.

Raportorul din partea Comisiei pentru libertăţi civile, europarlamentuarul popular Carlos Coelho, a apreciat că Parlamentul European trebuie să aibă acces la aceste documente, pentru a putea să prezinte avizul său, aşa cum a cerut Consiliului în 16 decembrie 2010. "Până acum nu am avut niciun fel de răspuns", a spus el. Potrivit lui Coelho, "Consiliul a decis deja că aceste documente vor fi disponibile numai într-o sală a Consiliului" şi numai unui număr limitat de eurodeputaţi vor putea să aibă acces la acestea.

Membri ai comisiei vor fi nevoiţi să voteze fără să aibă acces la documentele de evaluare

"Nu toţi membrii acestei comisii, care vor trebui să voteze cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, vor putea avea acces la aceste documente. Acest lucru este inacceptabil", a spus Carlos Coelho.

Comunicatul PE precizează că eurodeputatul portughez a mai arătat că, "pe fond, se pare că nu vor fi probleme cu România, dar există unele probleme cu Bulgaria, în special în ceea ce priveşte controlul frontierelor cu Turcia". "Autorităţile bulgare încearcă să rezolve aceste probleme", a adăugat el.

"Dacă nu putem consulta documentele, nu putem să prezentăm un aviz", a mai spus Coelho.

"Dacă aceste rapoarte ne parvin, putem elabora un aviz - prin care să se arate că ambele state pot adera, sau că una poate adera şi cealaltă nu, sau un aviz prin care să se spună că mai există unele condiţii de îndeplinit de către ambele ţări", a mai spus el.

La rândul lor, eurodeputaţii din Comisia de Libertăţi Civile care au luat cuvântul pe această temă au apreciat că permiterea accesului europarlamentarilor la documente pentru a lua o decizie este o chestiune de principiu.

"În afară de acest aspect se pare că există un larg consens în comisie pentru aderarea României şi a Bulgariei", a mai spus preşedintele comisiei, eurodeputatul socialist spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar.

"Membrii acestei instituţii trebuie să îşi facă datoria şi, pentru aceasta, au nevoie de acele documente", a spus la rândul său europarlamentarul liberal Renate Weber, ea apreciind că prin refuzul de a permite accesul la documente Consiliul împiedică eurodeputaţii să îşi facă datoria. "Nu putem lucra cu scenarii (...), este inacceptabil", a mai declarat Weber, care a întrebat dacă aceasta nu este o strategie a Consiliului pentru a-i împiedica pe europarlamentari să dea un aviz pozitiv.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a amintit că aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen "este o obligaţie legală".

În opinia sa, extinderea trebuie să se bazeze pe evaluările grupurilor de lucru şi "se dovedeşte că România îndeplineşte condiţiile, în timp ce Bulgaria mai are încă unele probleme".

Eurodeputatul britanic liberal Sarah Ludford a subliniat necesitatea de a "regândi" mecanismul de evaluare Schengen.

"Din punct de vedere legal, corupţia, crima organizată şi sistemul judiciar nu au nimic de-a face cu cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar trebuie regândită evaluarea într-o serie de domenii", a apreciat ea, în timp ce eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu a subliniat că cetăţenii nu vor înţelege dacă se blochează aderarea din motive administrative.

"Dacă nu avem acces (la aceste documente - n.r.), recomand un vot negativ, să dăm un aviz nefavorabil", a declarat europarlamentarul belgian Philip Claeys.

Raportorul Carlos Coelho a declarat la finalul dezbaterilor că nu este de acord cu acei colegii care consideră că Parlamentul trebuie să dea un aviz negativ în cazul în care membrilor săi nu li se dă acces la documente. "Acest lucru nu trebuie folosit împotriva cetăţenilor români şi bulgari", a spus el.

Proiectului de raport al lui Carlos Coelho va fi discutat la 3 februarie, în vederea adoptării acestuia la reuniunea extraordinară a Comisiei pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din 14 februarie, la Strasbourg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici