- Home
- Externe
- LONDRA, (12.02.2015, 19:35)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice: Conflictul din Ucraina şi gruparea Stat Islamic, provocările strategice ale anului 2014
Apariţia conflictului din Ucraina şi extinderea grupării jihadiste Stat Islamic au fost provocările strategice ale anului 2014, se arată în raportul anual asupra echilibrului militar al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).
Urmărește
365 afișări
Raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice: Conflictul din Ucraina şi gruparea Stat Islamic, provocările strategice ale anului 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Violenţele, insecuritatea şi folosirea forţei militare sunt în creştere, "arcul instabilităţii" se lărgeşte, iar crizele militare nu par să se încheie, ci se înmulţesc. Între timp, forţele militare continuă să fie implicate nu doar în misiuni militare tradiţionale, ci şi în misiuni globale şi complexe de asistenţă umanitară şi gestionare a dezastrelor. Deşi fondurile alocate apărării sunt importante, capacităţile militare cum este cea a SUA se bazează nu doar pe echipament, ci şi pe calitatea personalului şi deceniile de antrenamente şi experienţă în operaţiuni, astfel că ţările occidentale ar trebui să reţină că experienţa acumulată este greu de reconstruit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Raportul din 2015 asupra echilibrului militar al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra se concentrează pe armele energetice, sistemele spaţiale ale SUA, problemele reprezentate de războiul hibrid, dar şi pe forţele armate ruseşti. Raportul confirmă din nou declinul cheltuielilor cu apărarea în Europa şi creşterea continuă a cheltuielilor pentru apărare în Asia.
Deşi la începutul lui 2014 existau îngrijorări privind un posibil conflict militar în Asia, realitatea strategică a anului a fost apariţia unui conflict în Europa, respectiv în Ucraina, şi activitatea grupării teroriste Stat Islamic în Orientul Mijlociu şi Africa.
Evenimentele din Ucraina şi eroziunea încrederii între puterile occidentale şi Rusia au constituit o provocare pentru ordinea europeană de după Războiul Rece. Occidentul trebuie să pună la punct o strategie pentru a trata cu o Rusie aparent revizionistă. Principalele componente ale strategiei ar trebui să fie descurajarea aventurismului rus pe teritoriul UE sau al NATO, sprijinirea suveranităţii altor state europene şi o disponibilitate demonstrabilă de a respecta interesele de securitate ale Rusiei care nu au caracter revizionist, a scris Francois Heisbourg, preşedintele IISS. Între timp, felul în care criza ucraineană este soluţionată va da tonul relaţiilor cu Rusia pe mai departe.
Rusia, care în toată această criză şi-a arătat determinarea de a folosi forţa, continuă să-şi modernizeze armata, investind în noi nave, avioane de luptă şi rachete ghidate. Ruşii continuă să testeze avionul de vânătoare de generaţia a cincea Suhoi T-50 şi ar putea finaliza planurile unui nou bombardier cu rază lungă de acţiune. Rusia are arme nucleare şi pune tot mai mult accent pe forţele de reacţie rapidă, în timp ce unităţile sale aeriene şi maritime acţionează adesea provocator. În ansamblu, Europa se confruntă cu o Rusie mai agresivă care pare hotărâtă să testeze determinarea Occidentului.
Cu toate acestea, cheltuielile europene pentru apărare au continuat declinul observat de la declanşarea crizei financiare în 2008, deşi mediul strategic mai provocator pare să fi schimbat priorităţile bugetare, în special în Europa de Nord şi de Est, pe fondul temerilor privind capacitatea NATO de a contracara tehnicile de război hibrid folosite de Rusia.
Pe de altă parte, ameninţarea reprezentată de teroriştii islamişti a crescut în ultimul an, iar extinderea grupării Stat Islamic şi fluxul de jihadişti spre şi dinspre diferitele teatre de război din Orientul Mijlociu au devenit o preocupare majoră pentru statele europene. Natura hibridă a grupării SI - o parte insurgenţă, o parte infanterie uşoară, o parte grupare teroristă - s-a dovedit a fi esenţială pentru progresele sale.
Raidurile coaliţiei intrernaţionale ar putea aduce victorii tactice împotriva SI, dar nu înfrângerea strategică a grupării, întrucât metodele militare nu pot combate singure mijloacele sofisticate folosite de SI pentru a-şi recruta şi inspira adepţii şi a-şi susţine operaţiunile. Cel mai probabil va fi nevoie de antrenamentul pe termen lung al rebelilor sirieni anti-SI şi al foţelor de securitate irakiene, dar şi de eforturi politice pentru recâştigarea încrederii minorităţii sunnite din Irak.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe