Raport Amnesty International: Discriminare prin lege, violenţă contra romilor şi controlul presei în Ungaria

Discriminarea prin lege, intimidarea romilor de către grupări de extremă dreapta şi influenţa politică asupra presei sunt tot atâtea îngrijorări exprimate de Amnesty International (AI) în raportul pentru drepturile omului pentru 2012 privind Ungaria, prezentat miercuri la Budapesta.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Raport Amnesty International: Discriminare prin lege, violenţă contra romilor şi controlul presei în Ungaria

Raport Amnesty International: Discriminare prin lege, violenţă contra romilor şi controlul presei în Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua Constituţie a Ungariei, intrată în vigoare în ianuarie anul trecut a redus noţiunea juridică de familie la o "uniune a unui bărbat cu o femeie", discriminatorie pentru cuplurile de acelaşi sex, a declarat Orsolya Jeney, directoarea AI Ungaria, la prezentarea raportului.

Ea a notat că deşi Curtea Constituţională (CC) a Ungariei a respins prevederi din legea privind protecţia familiei ca discriminatorii, al patrulea amendament adoptat de Parlament în martie a reluat o prevedere care utilizează o definiţie discriminatorie.

Romii au continuat să fie victime ale unor violenţe motivate de rasism, în pofida angajamentului Guvernului de a efectua paşi fermi împotriva intimidării unor acţiuni care îi vizează, se arată în raport.

Documentul citează episoade de tensiune, vara trecută, între comunitatea romă şi grupări de extremă dreapta în satele Cegled, lângă Budapesta, şi Devecser, în vestul Ungariei. Autorităţile ungare au reacţionat lent şi într-un mod nepotrivit faţă de aceste evenimente, subliniază raportul.

În privinţa presei, în raportul AI se arată că amendamentele adoptate la legea presei, în mai, au "remediat" îngrijorări de natură juridică prin diminuarea puterii autorităţilor de a controla conţinuturi print şi online şi consolidarea protecţiei surselor jurnaliştilor. Însă raportul notează îngrijorări exprimate în mod repetat de Consiliul Europei (CoE) cu privire la prevederi ce impun o înregistrare oficială a mass-mediae print şi online.

Legea presei, avertizează AI în raport, continuă să plaseze mass-media sub control politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici