LIVE TEXT  Raport: Atacul din sudul fâşiei Gaza l-ar fi vizat pe comandantul Hamas Mohammed Deif / Netanyahu iese la lumină: nu i-am informat pe americani înainte

  • Un recent atac aerian în zona al-Mawasi din sudul Gaza l-ar fi vizat pe Mohammed Deif, comandantul brigăzii militare a Hamas, potrivit ziarului Yisrael Hayom.
  • Rapoartele media sugerează că un alt comandant de rang înalt al Hamas, Rafa’a Salameh, era de asemenea prezent în timpul atacului.
  • Nu există încă o confirmare oficială privind soarta celor doi comandanţi, iar detalii suplimentare sunt aşteptate.
Urmărește
5323 afișări
Imaginea articolului Raport: Atacul din sudul fâşiei Gaza l-ar fi vizat pe comandantul Hamas Mohammed Deif / Netanyahu iese la lumină: nu i-am informat pe americani înainte

Raport: Atacul din sudul fâşiei Gaza l-ar fi vizat pe comandantul Hamas Mohammed Deif

UPDATE Salama, ucis

Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Yunis a Hamas, care s-a numărat printre ţintele atacului Israelului de sâmbătă în apropierea oraşului Gaza, a fost ucis în atac şi va avea o înmormântare rapidă, au declarat surse palestiniene pentru i24NEWS. Moartea lui Deif încă nu e încă confirmată.

UPDATE Netanyahu: Trebuie să aşteptăm până la sfârşitul războiului pentru a efectua orice investigaţie cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie

Netanyahu: „Nu există nicio confirmare cu privire la uciderea liderului militar Hamas Muhammad al-Deif”. Israelul încearcă să-l omoare pe Deif de 23 de ani. Deif a fost vizat de 7-11 tentative de asasinat.

UPDATE Netanyahu: Israelul a încercat să-l elimine pe Muhammad Deif şi pe adjunctul său

„Nu există nicio certitudine că au fost eliminaţi, dar vă asigur că vom ajunge la întregul vârf al Hamas”, a spus azi Netanyahu, care a repetat un mesaj mai vechi „Războiul se va încheia doar dacă ne terminăm toate obiectivele”.

Netanyahu: „Statele Unite realizează că asasinatele fac parte din politica noastră de a învinge Hamas. Nu i-am informat înainte, ca să nu se scurgă informaţii. Nici ei nu informează înainte. I-am informat la timpul potrivit”.

UPDATE Noi detalii cu tentativa de asasinare a lui Deif

După miezul nopţii, şeful Shin Bet l-a informat pe premierul Netanyahu că a apărut o fereastră de oportunitate pentru a-l elimina Deif. Israelul nu a informat nicio ţară sau entitate străină că intenţionează să-l elimine astăzi. Estimările tot mai mari sunt că a fost rănit, nu se ştie dacă a fost ucis.

După 104 zile de tăcere, premierul Netanyahu va susţine o conferinţă de presă la ora 21:00, la Kirya.

UPDATE ”Netanyahu, nu îngropa ostaticii”: Protestatarii cer guvernului să încheie acordul de armistiţiu

Einav Zangauker, al cărui fiu Matan, în vârstă de 24 de ani, a fost răpit de terorişti din casa sa din Kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie, răspunde la un atac al IDF în Gaza mai devreme astăzi, care a vizat doi comandanţi militari de rang înalt ai Hamas, cerând guvernului să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilor rămaşi în captivitate.
 
”Suntem cu toţii pentru reglarea conturilor cu asasinii Hamas, dar nu cu preţul vieţii celor dragi nouă şi al şanselor noastre de a-i aduce acasă”, a declarat ea pentru Channel 12, în timp ce participa la ultima zi a unui marş de protest de patru zile de la Tel Aviv la Ierusalim.
 
”Dacă Muhammad Deif a fost eliminat cu un acord privind ostaticii pe masă, iar Netanyahu nu se ridică acum şi nu spune că este dispus să accepte acordul, chiar şi cu preţul încheierii războiului, înseamnă că a renunţat la Matan al meu şi la restul ostaticilor”.
 
”Netanyahu, nu îngropa ostaticii, spune acum publicului că susţii acordul care este pe masă”, adaugă ea.
 
IDF a anunţat cu puţin timp în urmă că Deif şi Rafa'a Salameh, comandantul brigăzii Khan Younis a Hamas, au fost ţinta unei lovituri aeriene în sudul Gaza în această dimineaţă.
 
Conform evaluărilor armatei, la locul atacului nu se aflau ostatici.

UPDATE Oficialii din domeniul sănătăţii de la Complexul Medical Nasser din Khan Younis spun că spitalul nu mai funcţionează

Oficialii din domeniul sănătăţii de la Complexul Medical Nasser, anterior cel mai mare spital funcţional din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, spun că spitalul nu mai este capabil să funcţioneze.
 
Medicii spun că sunt copleşiţi şi nu pot oferi asistenţă medicală numărului mare de victime, din cauza intensităţii luptelor pe fondul războiului în curs şi din cauza lipsei acute de provizii medicale.
 
Declaraţia vine după ce un atac IDF în Khan Younis i-a vizat pe Muhammad Deif, comandantul aripii militare a Hamas, şi pe Rafa'a Salameh, comandantul brigăzii Khan Younis a Hamas.
 
Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că cel puţin 71 de persoane au fost ucise şi 289 au fost rănite în urma atacului. Nu este clar câţi dintre aceştia sunt civili, deşi, potrivit IDF, majoritatea victimelor au fost probabil agenţi Hamas.

UPDATE 

Comandantul Brigăzii Khan Younis a Hamas, Rafa'a Salameh, a fost ucis într-o lovitură aeriană a IDF în sudul Fâşiei Gaza în această dimineaţă, informează canalul saudit al-Hadath.
 
Potrivit raportului, Muhammad Deif, comandantul aripii militare a Hamas, despre care IDF afirmă că a fost de asemenea vizat de atac, a fost grav rănit.
 
Cifrele neverificate ale Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că cel puţin 71 de palestinieni au fost ucişi şi 289 au fost răniţi în timpul atacului.
 
IDF afirmă că atacul aerian i-a vizat pe cei doi lideri de rang înalt ai Hamas când se aflau într-o clădire joasă între zona al-Mawasi şi Khan Younis, într-un mediu civil, dar nu într-o tabără de corturi pentru palestinienii strămutaţi.
 
Potrivit unor surse militare, alte câteva zeci de agenţi Hamas se aflau, de asemenea, în zona clădirii în momentul în care aceasta a fost vizată, inclusiv paznici.

UPDATE 

La câteva minute după ce IDF a confirmat că şeful militar al Hamas, Muhammad Deif, a fost ţinta unei lovituri în Khan Younis, în sudul Gaza, în această dimineaţă, biroul premierului Benjamin Netanyahu publică o declaraţie în care afirmă că premierul "a dat o directivă permanentă de eliminare a înalţilor oficiali Hamas" la începutul războiului.
 
”Prim-ministrul a fost informat cu privire la toate evoluţiile din cursul nopţii şi continuă să primească actualizări regulate”, se arată în declaraţia PMO, adăugând că Netanyahu va organiza o evaluare a situaţiei cu oficiali militari şi de securitate pentru a discuta următoarele evoluţii şi măsuri.

UPDATE

IDF confirmă oficial: în atac am încercat să-i eliminăm pe Muhammad Deif şi  Rafa’a Salameh, împreună cu alţi agenţi Hamas din zona Mawasi.
 
Evaluare: zeci dintre cei ucişi în atac - terorişti operativi Hamas care făceau parte din sistemul de securitate care îi păzea pe Muhammad Deif şi Rafa’a Salameh - au fost, de asemenea, eliminaţi.
 
Cei doi, de la arhitecţii Masacrului de la Sheva din octombrie, au stat într-un complex civil împrejmuit, în interiorul unui spaţiu care are copaci şi arbuşti într-o zonă deschisă cu şoproane, pentru a se putea deplasa în siguranţă prin spaţiu.
 
În problema răpiţilor, IDF confirmă că, conform informaţiilor de informaţii, nu sunt cunoscuţi răpiţi care se aflau în complexul care a fost atacat.
 
IDF spune că pregătirea pentru realizarea acestei contramăsuri a durat mult, iar atacul a fost foarte precis. Oportunitatea de informaţii s-a maturizat în orele dinaintea atacului. Acesta este un tip de operaţiune cunoscut în armată ca „contramăsuri explozive”.

UPDATE 

Reţeaua „Al-Arabiya” relatează din sursele sale că  Rafa’a Salameh, generalul de brigadă Khan Yunis, a fost ucis într-un atac la al-Mawasi din sudul Gaza.

Potrivit surselor, armata israeliană ridică starea de alertă de teama unui răspuns major din partea Hezbollah şi Hamas, după încercarea de a-l asasina pe Deif.

Prim-ministrul Netanyahu a dat deja la începutul războiului o directivă permanentă de eliminare a înalţilor oficiali Hamas. Prim-ministrul a fost la curent cu toate evoluţiile din timpul nopţii şi continuă să primească actualizări regulate. 
 
În cursul zilei, premierul va efectua o evaluare a situaţiei cu toţi oficialii de securitate şi militari pentru a discuta despre următoarele evoluţii şi paşi.

UPDATE Gallant discută cu şefii IDF şi Shin Bet despre atacul din Khan Younis

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, organizează o evaluare cu şeful Statului Major al IDF, generalul de brigadă Herzi Halevi, şi şeful Shin Bet, Ronen Bar, în urma unui atac aerian îndreptat împotriva lui Mohammed Deif şi Rafa’a Salameh, comandanţi de rang înalt ai Hamas în Khan Younis.
 
Evaluarea se concentrează pe evoluţiile recente din Gaza.
 

UPDATE Un oficial Hamas neagă că Deif a fost ţinta atacului aerian din Khan Younis

Un oficial senior al Hamas a respins afirmaţiile israeliene conform cărora Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas, a fost ţinta unui atac aerian în zona al-Mawasi din Khan Younis, sudul Gaza. 
 
Sami Abu Zuhri, un reprezentant de rang înalt al Hamas, a declarat pentru Reuters că acuzaţiile sunt ”absurde” şi au scopul de a justifica ceea ce el a numit un ”masacru îngrozitor”, acuzând Israelul de comiterea unei escaladări grave a conflictului. 
 
El a subliniat că toate victimele erau civili şi a criticat tăcerea comunităţii internaţionale şi sprijinul american. 
 
Conform biroului de presă controlat de Hamas, atacul a dus la peste 100 de victime, inclusiv membri ai Serviciului de Urgenţă Civilă. Abu Zuhri a argumentat, de asemenea, că atacul indică lipsa de interes a Israelului în a urmări un acord de încetare a focului. El nu a confirmat dacă Deif era prezent în Khan Younis la momentul atacului.
 

Ştirea iniţială

Un recent atac aerian în zona al-Mawasi din sudul Gaza l-ar fi avut ca ţintă, potrivit ziarului Yisrael Hayom, pe Mohammed Deif, comandantul brigăzii militare a Hamas, informează The Times of Israel. Atacul a vizat o ţintă ” foarte semnificativă”, deşi rezultatele nu sunt încă clare şi nu există confirmare privind soarta lui Deif. IDF nu a comentat incidentul, dar rapoartele din media palestiniană indică că zeci de persoane au fost ucise şi rănite.
 
Radioul Armatei, citând trei surse din apărare, confirmă că atacul a vizat o figură importantă, detaliile fiind încă în curs de clarificare. Zona al-Mawasi este desemnată de Israel ca o zonă umanitară în Gaza.
 
Rapoarte suplimentare sugerează că un alt comandant de rang înalt al Hamas, Rafa’a Salameh, care conduce Brigada Khan Younis, era prezent cu Deif în timpul atacului. Rămâne neclar dacă atât Deif cât şi Salameh au fost ucişi în atacul aerian.
 
Situaţia continuă să evolueze, iar detalii suplimentare sunt aşteptate pentru a confirma rezultatele şi identitatea celor afectaţi de atac.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici