Raport: Comerţul global cu echipamente de apărare a crescut pe fondul escaladării tensiunilor

Comerţul global cu echipamente de apărare a crescut pentru al şaselea an consecutiv în 2014, această cifră record fiind generată de o cerere fără precedent din partea economiilor emergente şi de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu şi zona Asia Pacific, se arată într-un raport al agenţiei IHS Jane's.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Raport: Comerţul global cu echipamente de apărare a crescut pe fondul escaladării tensiunilor

Raport: Comerţul global cu echipamente de apărare a crescut pe fondul escaladării tensiunilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Raportul agenţiei de informaţii IHS Jane's, care analizează piaţa apărării din 65 de ţări, arată că, în 2014, comerţul global în domeniul apărării a crescut pentru al şaselea an consecutiv, de la 56,8 miliarde de dolari, la 64,4 miliarde de dolari.

"Comerţul cu echipamente de apărare a crescut cu 13,4 procente în ultimul an", a declarat Ben Moores, analist la IHS Aerospace, Defence & Security. "Această cifră record a fost generată de o cerere fără precedent pentru avioane militare din partea economiilor emergente, dar şi de escaladarea tensiunilor regionale din Orientul Mijlociu şi Asia Pacific", a adăugat el.

Conform raportului, Arabia Saudită a înlocuit India în 2014 ca principal importator de echipament de apărare din lume şi a devenit principala piaţă pentru echipamente de apărare din Statele Unite.

"Creşterea economică din Arabia Saudită a fost dramatică şi, pe baza comenzilor anterioare, aceste numere nu vor scădea", a precizat Moores. Importurile saudiţilor au crescut cu 54 la sută în 2014 faţă de 2013 şi ar urma să crească cu 52 la sută în 2015, pentru a ajunge la 9,8 miliarde de dolari.

Orientul Mijlociu este cea mai mare piaţă regională, existând oportunităţi în valoare de 110 miliarde de dolari în următorul deceniu, potrivit analistului. De altfel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au importat împreună sisteme de apărare în valoare de 8,6 miliarde de dolari, mai mult decât întreaga Europă occidentală.

Principalul beneficiar al creşterii din Orientul Mijlociu au fost Statele Unite, cu exporturi de 8,4 miliarde de dolari în regiune, urmate de Marea Britanie (1,9 miliarde de dolari), Rusia (1,5 miliarde de dolari), Franţa (1,3 miliarde de dolari) şi Germania (un miliard de dolari).

China a trecut de pe locul cinci pe locul trei al celor mai mari importatori de echipamente de apărare, în timp ce Coreea de Sud ar putea deveni lider regional în exporturi în următorul deceniu.

Rusia a exportat în valoare de 10 miliarde de dolari în 2014, o creştere de 9 procente faţă de anul anterior, însă pentru 2015 este prevăzută o scădere, având în vedere că programele majore se apropie de final, dar şi pe fondul sancţiunilor internaţionale. În plus, scăderea preţurilor petrolului ar putea avea un impact devastator asupra unor clienţi importanţi ai Rusiei, precum Venezuela şi Iranul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici