- Home
- Externe
- TRIPOLI, (17.10.2012, 08:22)
- Valentin Vidu - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport de 50 de pagini privind uciderea lui Muammar Kadhafi. Noi probe cu privire la moartea dictatorului şi la execuţii în masă în Libia
Noi probe cu privire la uciderea de către miliţii rebele a dictatorului libian îndepărtat de la putere Muammar Kadhafi, după ce a fost capturat, şi executarea a zeci de susţinători de-ai săi ridică întrebări cu privire la circumstanţele morţii acestuia, anunţă organizaţia Human Rights Watch (HRW) miercuri.
Urmărește
1583 afișări
HRW: Noi probe cu privire la uciderea lui Muammar Kadhafi şi la execuţii în masă în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit versiunii autorităţilor libiene interimare, Kadhafi a fost ucis într-un schimb de focuri în momentul în care a fost capturat, la 20 octombrie 2011, în regiunea sa natală, Sirt (nord-vest). Însă martori şi presa au afirmat că acesta a fost ucis după ce a fost capturat de către rebeli.
Intitulat "Moartea unui dictator: Răzbunare sângeroasă la Sirt", raportul de 50 de pagini oferă detalii despre ultimele ore din viaţa lui Kadhafi şi circumstanţele morţii sale, a fiului şi unor membri din convoiul său, pe baza unor mărturii şi imagini realizate cu telefoane mobile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
"Rezultatele anchetei noastre ridică întrebări în jurul afirmaţiilor autorităţilor, potrivit cărora Muammar Kadhafi a fost ucis în cursul unor schimburi de tiruri şi nu după ce a fost capturat", declară Peter Bouckaert, directorul pentru situaţii de urgenţă în cadrul organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Human Rights Watch (HRW).
"Probele sugerează de asemenea că membri ai miliţiilor opoziţiei au executat sumar cel puţin 66 de membri ai convoiului lui Kadhafi capturaţi la Sirt", adaugă el.
Aceşti membri ai unor miliţii din oraşul Misrata au capturat şi dezarmat membri din convoiul lui Kadhafi, după care i-au bătut crunt. "Ei i-au executat ulterior pe cel puţin 66 dintre aceştia, lângă Hotelul Mahari", adaugă Bouckaert, subliniind că unii aveau mâinile legate la spate.
Aceste rezultate sunt convergente cu informaţiile oferite de un corespondent AFP care s-a deplasat la Sirt, în octombrie, şi a cules date şi probe cu privire la descoperirea a 65-70 de cadavre în incinta Hotelului Mahari, dintre care multe aveau câte un glonţ în cap.
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a recuperat înregistrări video filmate cu telefoane mobile de către combatanţi anti-Kadhafi care îi surprind pe aceşia în timp ce abuzează şi insultă un grup mare de membri ai convoiului pe care îi capturaseră.
Ea anunţă că a utilizat fotografii realizate în morgi de spitale "pentru a confirma că cel puţin 17 dintre deţinuţii care apar în înregistrări video au fost executaţi ulterior la hotel".
HRW subliniază că a intervievat, de asemenea, atât ofiţeri din cadrul miliţiilor rebele care se aflau la faţa locului, cât şi supravieţuitori ai atacului asupra convoiului aflaţi în detenţie sau la domiciliu.
Cu privire la moartea lui Kadhafi, ONG-ul anunţă imagini video care arată că dictatorul a fost capturat viu, dar sângerând de la o rană la nivelul capului. Potrivit organizaţiei, în imagini se poate vedea cum rebelii îl bat cu violenţă, iar el pare să fie rănit cu baioneta la nivelul feselor, sângerând puternic.
"Părea fără viaţă" în momentul în care a fost filmat în timp ce era transportat, ulterior, către o ambulanţă, pe jumătate gol, potrivit ONG-ului.
Pe baza altor imagini, organizaţia afirmă că Moatassem a fost capturat viu, după care a fost transportat la Misrata, unde a fost văzut fumând şi purtând o "conversaţie ostilă" cu alţi combatanţi. Câteva ore mai târziu, "cadavrul său este găsit cu o nouă rană, la nivelul gâtului, care nu era vizibilă în primele imagini".
HRW anunţă că a predat rezultatele anchetei autorităţilor libiene de tranziţie imediat după crime şi că a solicitat ulterior noilor autorităţi să efectueze o anchetă completă asupra acestor crime, ce pot fi asimilate unor crime de răboi.
Bouckaert a cerut din nou efectuarea unei anchete serioase asupra "acestor execuţii în masă, la 20 octombrie 2011, cele mai grave abuzuri comise de către forţele opoziţiei" în cursul celor opt luni de conflict în Libia (februarie-octombrie 2011).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe