- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (26.02.2015, 13:23)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT: Mai multe state NATO îşi reduc cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse
Şase state membre NATO, printre care Germania, Canada şi Marea Britanie, îşi vor reduce cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse în Ucraina, în timp ce alte şase ţări, inclusiv România, vor mări sumele pentru apărare, potrivit unui raport publicat joi de European Leadership Network.
Urmărește
564 afișări
RAPORT: Mai multe state NATO îşi reduc cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În pofida preocupărilor privind agresiunea rusă în Ucraina şi a angajamentelor politice asumate la summitul NATO din Ţara Galilor, în septembrie 2014, un nou studiu al European Leadership Network analizează planurile privind cheltuielile militare pe 2015 ale unui grup de 14 state NATO şi arată că unele dintre ele nu îşi respectă angajamentele asumate.
Potrivit raportului, care nu include şi Statele Unite, o singură ţară dintre cele analizate, Estonia, va cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2015.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şase state, respectiv Marea Britanie, Germania, Canada, Italia, Ungaria şi Bulgaria, îşi vor reduce cheltuielile cu apărarea în 2015. Franţa îşi va menţine bugetul pentru apărare neschimbat faţă de 2014.
Polonia se apropie de pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare şi este cea mai importantă dintr-un grup de şase ţări care îşi măresc bugetul pentru apărare în 2015. Din acest grup mai fac parte Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda şi România.
Raportul conchide că retorica folosită la summitul NATO din Ţara Galilor a avut efecte slabe asupra principalelor state europene membre NATO în ceea ce priveşte bugetul militar (Marea Britanie, Franţa şi Germania).
În spatele unităţii afişate a NATO, percepţiile asupra ameninţărilor reale diferă în mod semnificativ între aliaţi, iar acest lucru se reflectă în abordările lor divergente privind deciziile bugetare.
Raportul menţionează că nu sunt semne ale unei schimbări semnificative în Europa privind trendul descendent al cheltuielilor militare, în pofida îngrijorărilor privind comportamentul Rusiei şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Nici unul dintre statele NATO analizate nu dispune de fondurile sau sprijinul intern necesare pentru a-şi moderniza armata şi a-şi dezvolta capacitatea individuală de apărare. Cooperarea sporită între aliaţi este singura modalitate realistă de a merge înainte, conchide studiul.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe