- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (26.02.2015, 13:23)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT: Mai multe state NATO îşi reduc cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse
Şase state membre NATO, printre care Germania, Canada şi Marea Britanie, îşi vor reduce cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse în Ucraina, în timp ce alte şase ţări, inclusiv România, vor mări sumele pentru apărare, potrivit unui raport publicat joi de European Leadership Network.
Urmărește
565 afișări
RAPORT: Mai multe state NATO îşi reduc cheltuielile militare în 2015, în pofida agresiunii ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În pofida preocupărilor privind agresiunea rusă în Ucraina şi a angajamentelor politice asumate la summitul NATO din Ţara Galilor, în septembrie 2014, un nou studiu al European Leadership Network analizează planurile privind cheltuielile militare pe 2015 ale unui grup de 14 state NATO şi arată că unele dintre ele nu îşi respectă angajamentele asumate.
Potrivit raportului, care nu include şi Statele Unite, o singură ţară dintre cele analizate, Estonia, va cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2015.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Şase state, respectiv Marea Britanie, Germania, Canada, Italia, Ungaria şi Bulgaria, îşi vor reduce cheltuielile cu apărarea în 2015. Franţa îşi va menţine bugetul pentru apărare neschimbat faţă de 2014.
Polonia se apropie de pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare şi este cea mai importantă dintr-un grup de şase ţări care îşi măresc bugetul pentru apărare în 2015. Din acest grup mai fac parte Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda şi România.
Raportul conchide că retorica folosită la summitul NATO din Ţara Galilor a avut efecte slabe asupra principalelor state europene membre NATO în ceea ce priveşte bugetul militar (Marea Britanie, Franţa şi Germania).
În spatele unităţii afişate a NATO, percepţiile asupra ameninţărilor reale diferă în mod semnificativ între aliaţi, iar acest lucru se reflectă în abordările lor divergente privind deciziile bugetare.
Raportul menţionează că nu sunt semne ale unei schimbări semnificative în Europa privind trendul descendent al cheltuielilor militare, în pofida îngrijorărilor privind comportamentul Rusiei şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Nici unul dintre statele NATO analizate nu dispune de fondurile sau sprijinul intern necesare pentru a-şi moderniza armata şi a-şi dezvolta capacitatea individuală de apărare. Cooperarea sporită între aliaţi este singura modalitate realistă de a merge înainte, conchide studiul.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe