- Home
- Externe
- PARIS, (23.09.2014, 17:22)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport ONU: Renunţarea la cărbune ar contribui la limitarea încălzirii globale
Renunţarea până în 2050 la cărbune ca sursă de energie electrică ar contribui la limitarea considerabilă a încălzirii globale şi ar permite apropierea cu 0,5 °C de obiectivele trasate de ONU, potrivit unei analize ce a fost publicată luni, cu o zi înainte de Summitul ONU pentru climă de la New York.
Urmărește
125 afișări
Raport ONU: Renunţarea la cărbune ar contribui la limitarea încălzirii globale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Înlocuirea cărbunelui cu energii regenerabile ar permite o creştere medie a temperaturilor de 3,2°C în jurul anului 2100, în loc de 3,7°C, a subliniat Climate Action Tracker (CAT), un instrument de măsurare pilotat de ONG-uri, care monitorizează eforturile depuse de statele lumii pentru limitarea emisiilor de gaze aflate la originea încălzirii planetei, informează AFP.
O astfel de acţiune ar permite apropierea de obiectivul fixat de ONU, care vizează limitarea încălzirii temperaturilor la +2°C în raport cu era preindustrială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Producţia electrică generează 40% din totalul de CO2 mondial - principalul gaz cu efect de seră care afectează clima -, iar cărbunele este în procent de 70% vinovat de această situaţie, reaminteşte CAT.
"Eliminarea totală a cărbunelui din sectorul electricităţii până în 2050 ar permite limitarea (încălzirii) la circa 3,2°C", potrivit aceluiaşi document. În acest fel se va reduce cu 25% diferenţa dintre acea valoare de 3,7°C şi obiectivul ONU.
Această perspectivă pare însă puţin probabilă, tendinţele actuale arătând, dimpotrivă, o creştere cu aproape 20% până în 2020 şi cu 35% până în 2030 a emisiilor de CO2 asociate cărbunelui din sectorul producţiei de electricitate.
"Guvernele trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a inversa tendinţele constatate şi, mai ales, creşterea investiţiilor în cărbune", a declarat Bill hare, directorul de la Climate Analytics, un organism de cercetare, coautor al studiului coordonat de CAT.
Multe ţări în dezvoltare optează pentru energia produsă pe bază de cărbune, întrucât aceasta presupune tehnologii mai ieftine.
Luni, un alt raport, publicat de un alt organism de monitorizare a climei, Carbon Tracker Initiative, i-a avertizat pe investitorii din industria cărbunelui contra "riscurilor financiare majore" la care se expun, în condiţiile scăderii cererii de pe piaţa chineză.
"Odată cu noile măsuri destinate limitării recurgerii la cărbune şi a importurilor de calitate mai slabă din China, se pare că vântul bate în favoarea exportatorilor", a subliniat acel raport, potrivit căruia cererea chineză ar putea "să culmineze în 2016, înainte de a începe să intre treptat în declin".
Şefii de state şi de guverne se află marţi la New York, unde participă la un summit organizat pentru a încuraja respectarea angajamentelor naţionale în privinţa încadrării în limita de +2°C până în 2100.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe