Raport: Ucraina a fost al treilea cel mai mare importator de arme din lume în 2022. SUA şi Rusia, cei mai mari exportatori

Invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la un flux substanţial de ajutor militar către Kiev din partea Statelor Unite şi a Europei, a făcut ca Ucraina să devină al treilea cel mai mare importator de arme din lume în 2022, a transmis, luni, un think tank suedez.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Raport: Ucraina a fost al treilea cel mai mare importator de arme din lume în 2022. SUA şi Rusia, cei mai mari exportatori

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, sau SIPRI, a raportat că din 1991, când Ucraina a devenit independentă pe fondul căderii Uniunii Sovietice, până la sfârşitul anului 2021, Ucraina a importat puţine arme.

Dar invazia Moscovei din 24 februarie anul trecut a schimbat în mod semnificativ această situaţie. Doar Qatar - care şi-a intensificat dramatic achiziţiile de arme în ultimul deceniu - şi India au importat mai multe arme în acel an, a precizat SIPRI în raportul său privind transferurile de arme la nivel mondial, notează The Associated Press.

Pieter Wezeman, cercetător senior în cadrul programului SIPRI privind transferurile de arme, a remarcat că, deşi anul trecut transferurile de arme au scăzut la nivel global, "cele către Europa au crescut brusc din cauza tensiunilor dintre Rusia şi majoritatea celorlalte state europene". El a spus că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, statele europene vor să importe mai multe arme, "mai repede".

SIPRI a precizat că exportul de arme a fost mult timp dominat de Statele Unite şi Rusia, cele două ţări fiind cel mai mare şi al doilea mare exportator de arme în ultimele trei decenii.

Cu toate acestea, decalajul dintre cei doi s-a mărit semnificativ, în timp ce cel dintre Rusia şi al treilea mare furnizor de arme, Franţa, s-a redus. Grupul de reflecţie a declarat că este probabil ca invazia Ucrainei să limiteze şi mai mult exporturile de arme ale Rusiei, din cauza nevoii Moscovei de a acorda prioritate aprovizionării propriilor forţe armate şi a cererii scăzute din partea altor state din cauza sancţiunilor comerciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici