- Home
- Externe
- (30.09.2020, 14:52)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport UE privind situaţia statului de drept: România are probleme privind independenţa justiţiei
Raportul Comisiei Europene privind situaţia statului de drept în statele Uniunii Europene identifică probleme privind independenţa justiţiei în România, recomandând şi eficientizarea acţiunilor de combatere a corupţiei.
Urmărește
1011 afișări
"În România, reformele controversate introduse în perioada 2017-2019, care au impact negativ asupra independenţei justiţiei, continuă să fie în vigoare. În 2020, Guvernul a exprimat angajamentul de a restabili parcursul reformelor judiciare după regresele din anii precedenţi, conducând la reducerea semnificativă a tensiunilor cu justiţia", arată raportul Comisiei Europene pe tema "Situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană".
Comisia Europeană precizează că România este monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) încă de la aderarea la UE, în 2007. După eventuala suspendare a acestui mecanism special, monitorizarea va continua prin instrumente orizontale. Mecanismul statului de drept oferă cadrul necesar pentru abordarea acestor tipuri de probleme în viitor, subliniază raportul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Comisia Europeană recomandă României şi altor ţări central şi est-europene să intensifice acţiunile de combatere a corupţiei. "Un cadru strategic de combatere a corupţiei oferă oportunitatea de a transpune angajamentele politice şi viziunea în acţiuni concrete. Strategiile naţionale anticorupţie pot asigura că vidul legislativ sau instituţional nu este abordat în izolare şi că prevederile anticorupţie sunt fluidizate în toate sectoarele politice relevante, pentru a avea un impact eficient pe teren", subliniază Comisia Europeană, notând că numeroase state membre UE au adoptat noi strategii anticorupţie.
"Spre exemplu, în ianuarie 2020, Franţa a adoptat un plan naţional multianual de combatere a corupţiei (2020-2022), acoperind atât dimensiunile preventive, cât şi cele represive ale corupţiei. Alte state membre, precum Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Lituania şi Slovacia, au de mulţi ani strategii naţionale anticorupţie complete. Deşi elaborarea de planuri şi strategii anticorupţie este importantă, implementarea efectivă şi monitorizarea sunt esenţiale pentru a asigura înregistrarea de progrese", insistă Comisia Europeană.
Raportul atrage atenţia şi asupra independenţei autorităţilor de reglementare din domeniul media. "Independenţa şi competenţa autorităţilor din domeniul media este prevăzută de lege în toate statele membre UE. Cu toate acestea, au fost evocate unele preocupări referitoare la riscul politizării acestor autorităţi, spre exemplu în Ungaria, Malta şi Polonia. Există preocupări şi în legătură cu eficienţa unor autorităţi naţionale în domeniul media din punctul de vedere al resurselor disponibile, spre exemplu în Bulgaria, Grecia, Luxemburg, România şi Slovenia. În Cehia, Guvernul analizează posibilitatea aplicării unor reforme pentru a consolida independenţa autorităţii de reglementare în domeniul media", precizează Comisia Europeană.
Raportul atrage atenţia că dreptul accesului la informaţii reprezintă o "precondiţie fundamentală pentru dezbateri democratice şi monitorizarea instituţiilor publice, având o importanţă centrală pentru presă, dar şi, mai general, pentru respectarea normelor statului de drept". "Acest drept este garantat în constituţii sau în legislaţia secundară în toate statele membre UE, dar în unele ţări au fost constatate obstacole sau întârzieri în furnizarea informaţiilor. În Cehia, Malta şi România, spre exemplu, au fost semnalate dificultăţi repetate şi obstacole în obţinerea informaţiilor", conform raportului Comisiei Europene.
Citeşte şi: Raportul Comisiei Europene: Principalele probleme privind statul de drept cu care se confruntă România
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari