Raportorul special al ONU este îngrijorat cu privire la impactul sancţiunilor asupra nord-coreenilor
„Cred că orice regim de sancţiuni, indiferent de scopul pe care îl are, nu poate compromite economia unei ţări în măsura în care ar compromite mijloacele de subzistenţă ale poporului”, a declarat Tomas Ojea Quintana, într-un interviu pentru Yonhap.
Raportorul special al ONU a oferit ca exemple lacunele din sistemul bancar nord-coreean şi dificultăţile în achiziţiile publice pentru modul în care este afectată viaţa cetăţenilor obişnuiţi din Coreea de Nord.
„Nu pot fi mai exact întrucât nu am acces direct (în Coreea de Nord). Dar cred că există probleme serioase care trebuie analizate. Permiteţi-mi să amintesc că raportul Comisiei de Anchetă preciza că nu susţine sancţiuni menite să compromită economia unei ţări. Deci este vorba despre un aspect care este în contradicţie cu scopul (regimului) sancţiunilor”, a mai spus Quintana.
Tomas Ojea Quintana a anunţat că va cere Consiliului de Securitate al ONU să efectueze o evaluare cuprinzătoare privind impactul sancţiunilor asupra vieţilor cetăţenilor nord-coreeni.
„Consiliul de Securitate ar trebui să efectueze o evaluare cuprinzătoare asupra tuturor domeniilor (economiei) din Coreea de Nord sau asupra vieţii sociale a cetăţenilor, pentru a vedea în ce măsură (regimul sancţiunilor) are un impact dăunător. Este responsabilitatea Consiliului de Securitate. În principiu, nu mă opun sancţiunilor. ONU are legitimitatea de a impune sancţiuni. Dar rolul meu este de a avea preocupări în acest sens. Ceea ce cred cu adevărat este că nu ar trebui să permitem, ca fiinţe umane şi ca parte a planetei, ca soluţia privind Peninsula Coreea să fie exclusiv una care nu implică un război”, a mai declarat Quintana.
Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate două rezoluţii de sancţionare a Coreei de Nord, după cele două teste din luna iulie cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat în luna septembrie. Au fost impuse interdicţii privind exporturile şi călătoriile şi au fost blocate activele mai multor oficiali nord-coreeni.
La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Comunitatea internaţională a făcut apel la implementarea unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.