Conform unor surse UE, raportul, care urmează să fie adoptat luni de Comisia Europeană, va face referiri şi la amendamentele introduse în Codul de procedură penală şi va observa şi întârzieri în ceea ce priveşte numirea judecătorilor şi a procurorilor. De asemenea, documentul va menţiona şi că mai sunt necesare progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel local.
Potrivit surselor citate, Comisia Europeană va evita să comenteze orice fel de cazuri particulare, dar va observa că există aspecte procedurale între instituţii care determină întârzieri.
Raportul conţine însă o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte dialogul cu Guvernul şi nu va menţiona eventuala aplicarea a clauzei de salvalgare, axându-se cu precădere pe fapte.
De asemenea, Comisia Europeană nu doreşte să se implice în dezbateri şi speculaţii şi nu intenţionează să ia partea nici unei tabere politice.
Pentru a nu se implica în situaţia internă, Comisia nu va face un comentariu privind absenţa unui ministru al Justiţiei, dar această situaţie a putut fi considerată la un moment dat un semnal al lipsei de progres. De asemenea, raportul va sublinia că este aşteptată strategia de resurse umane judiciare pentru 2009 şi va menţiona strategia anticorupţie a Guvernului, au precizat surse UE.
Documentul va menţiona şi planul de acţiuni care a fost adoptat atât de către Guvernul român cât şi de cel bulgar, chiar dacă există în acesta anumite lipsuri sau elemente de insuficienţă.