Membri importanţi din cabinetul premierului Theresa May, inclusiv ministrul de Externe Boris Johnson, au convenit de principiu să întocmească o propunere mai atractivă privind „factura de divorţ” faţă de UE.
Nu am fost discutate cifre exacte, iar miniştrii britanici şi-au menţinut poziţia că „nimic nu poate fi convenit până când nu vom avea un acord cu UE; Marea Britanie şi UE ar trebui să avanseze împreună”, a mai precizat sursa guvernamentală.
„Orice ofertă va depinde de progresul general al negocierilor, deci nu este vorba despre o situaţie <
În timpul discuţiilor dintre premierul Theresa May şi miniştri, ar fi existat tensiuni şi în privinţa rolului Curţii Europene de Justiţie după Brexit. Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, consideră că o instanţă este necesară pentru supravegherea regulamentelor comerciale între Marea Britanie şi UE în perioada de tranziţie de după Brexit.
Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au convenit deocamdată în privinţa facturii de Brexit, în condiţiile în care Londra va părăsi Blocul comunitar în martie 2019. Dacă Marea Britanie va menţine volumul actual al angajamentelor financiare faţă de UE, ar fi vorba despre aproximativ 40 de miliarde de euro în doi ani.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut premierului britanic Theresa May să concretizeze oferta de Brexit până la summitul din 14-15 decembrie, pentru a putea negocia viitoarele relaţii comerciale.