Mihai Bălan, reprezentant al sindicatului, a descris condiţiile în care locuiesc cei 21 de români drept mizere, aceştia adăpostindu-se într-o clădire din Dusseldorf care urmează să fie demolată.
Beneficiarul lucrărilor, spitalul catolic Sfânta Maria din Ratingen, a primit, luni, o delegaţie a muncitorilor, conducerea instituţiei manifestându-şi îngrijorarea faţă de situaţia lor. Aceasta a motivat că nu avea cunoştinţă de evenimentele derulate şi nici de neregulile apărute, deşi dispune de toate documentele specifice.
Conducerea şantierului şi-a manifestat disponibilitatea de a analiza în detaliu contractele şi plăţile efectuate şi, în cazul în care cererile românilor sunt îndreptăţite, le va asigura muncitorilor accesul gratis la o cantină.
Cei 21 de români nu au fost aduşi în Germania prin intermediul unor structuri organizate, ci au aflat unul de la altul de oferta de muncă. Ajunşi în Germania, subcontractantul le-a cerut să semneze o serie de documente care nu erau traduse în limba română, fiecare român deschizându-şi, fără să ştie, o firmă în Germania, potrivit Deutsche Welle.
Cazul de evaziune fiscală este anchetat de autoritatea germană pentru combaterea muncii ilegale deoarece prejudiciul adus statului este considerabil. Sindicatul muncitorilor migranţi a trimis contractorului general o cerere de plată a sumei de 67.000 de euro.
Mihai Bălan a declarat că a transmis contractorului general revendicările salariale ale celor 21 de muncitori români, acesta precizând că a efectuat toate plăţile către subcontractant. Documentele fiscale puse la dispoziţia reprezentantului sindicatului confirmă însă cererile muncitorilor români, precizează Deutsche Welle.