Raportul privind reforma compoziţiei PE, aprobat de plenul PE

Raportul privind reforma compoziţiei Parlamentului European a fost adoptat, joi, în plenul Parlamentului European, informează grupul PSD din Parlamentul European.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Raportul privind reforma compoziţiei PE, aprobat de plenul PE

Raportul privind reforma compoziţiei PE, aprobat de plenul PE

Documentul, ai cărui co-raportori sunt Adrian Severin (PSE) şi Alain Lamassoure (PPE-DE), a fost adoptat cu 378 de voturi "pentru" şi 154 de voturi "împotrivă". Un număr de 109 eurodeputaţi s-au abţinut de la vot.

Europarlamentarul PSE Adrian Severin a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că adoptarea de către Parlamentul European a acestui raport este un eveniment important. "Mi se pare important faptul că raportul a fost adoptat cu o majoritate semnificativă după ani de încercări în care rapoarte similare, la nivel guvernamental sau parlamentar, au fost respinse", a spus Severin.

El a apreciat că adoptarea raportului transmite un mesaj important într-o perioadă de reformă. "Este mesajul că instituţiile europene pot să funcţioneze în pofida unor egoisme şi miopii naţionale" care s-au manifestat şi de această dată, a spus el.

Europarlamentarul PSD a mai spus că, în cazul în care va fi dusă până la capăt, reforma va evita formarea unor grupuri de state puternice care să adopte decizii în propriul interes şi va evita formarea unor grupuri abuzive pentru stabilirea anumitor politici. Reforma va permite de asemenea admiterea de noi membri fără lărgirea ineficientă a Parlamentului European, va conferi un plus de legitimitate Legislativului şi va asigura reprezentativitate sporită cetăţenilor, a adăugat Severin, precizând că din acest punct de vedere "este o zi cu mare reuşită".

Adrian Severin a spus că raportul va fi transmis în continuare Conferinţei interguvernamentale, iar adoptarea sa, joi, în PE va constitui un imbold pentru ca CIG să adopte şi celelalte reforme instituţionale.

Adian Severin a explicat că înşişi cetăţenii români vor beneficia, alături de ceilalţi europeni, de această reformă. El a precizat că ţările mici vor fi mai bine reprezentate şi vor putea să-şi promoveze mai bine anumite proiecte. "Dacă Parlamentul European funcţionează mai bine, dacă europarlamentarii vor putea negocia mai rezonabil, fiecare cetăţean european va trăi mai bine", a spus Severin.

El a adăugat că România îşi va păstra numărul de locuri din Parlamentul European stabilit în baza Tratatului de aderare, chiar dacă numărul populaţiei a scăzut comparativ cu data semnării Tratatului. În acest context, el a ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra necesităţii ca autorităţile române să aibă "o politică demografică înţeleaptă". Severin a menţionat astfel natalitatea, educaţia, integrarea imigranţilor cu păstrarea fondului de tradiţie şi cultură românească, atragerea de cetăţeni UE şi, în primul rând, găsirea unor soluţii pentru readucerea în ţară a emigranţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici