Klaus „doreşte adăugarea unei note în subsolul unei pagini, de două fraze”, conform preşedintelui în exerciţiu al Uniunii Europene.
„Din câte ştiu, el face o legătură între acest lucru şi Carta drepturilor fundamentale” a Uniunii Europene, a adăugat în faţa presei şeful Guvernului suedez.
„Apoi vrea de la Consiliul European să se pronunţe asupra acestei note din subsolul paginii”, a precizat Reinfeldt, care a discutat joi după-amiază cu preşedintele ceh eurosceptic.
„I-am spus că acesta este un mesaj nepotrivit la momentul nepotrivit, că este foarte târziu în proces. A fost o muncă îndelungată cu Tratatul şi am fi putut avea (această condiţie) înainte, iar eu cred că asta vor spune colegii mei europeni”, a subliniat Reinfeldt.
Conform premierului suedez, cererea lui Klaus ar putea semăna cu o excepţie acordată polonezilor şi britanicilor.
„Îmi amintesc că am avut discuţii lungi privind această Cartă a drepturilor fundamentale, deoarece am trimis o condiţie specială pentru Polonia şi Marea Britanie”, a spus şeful Guvernului.
Un purtător de cuvânt al lui Klaus a refuzat să facă vreun comentariu.
Oficialii europeni au încercat fără succes, de mai multe zile, să intre în contact direct cu Klaus, adversar declarat al Tratatului, pentru a încerca să obţină o clarificare privind intenţiile sale.
Alături de preşedintele polonez, care s-a angajat să ratifice Tratatul după rezultatul pozitiv al referendumului irlandez, preşedintele ceh este ultimul care trebuie să semneze Tratatul.
Documentul trebuie ratificat de toate cele 27 de state UE pentru a intra în vigoare.
Curtea Constituţională cehă trebuie de asemenea să se pronunţe în decurs de două săptămâni privind un recurs al unor senatori cehi împotriva textului.
Preşedinţia suedeză a anunţat că nu se va implica în acest proces.