- Home
- Externe
- BRUXELLES, (01.04.2014, 14:18)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rasmussen: NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea frontierei cu Ucraina
NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.
Urmărește
421 afișări
Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen pentru presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles.
"Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (...). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".
Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.
Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.
"Rusia a subminat principiile pe care se bazează parteneriatul nostru şi şi-a încălcat angajamentele internaţionale", a acuzat Rasmussen.
La sosire, unii miniştri au insistat asupra necesităţii de a "nu pune paie pe foc", în vederea "favorizării unei soluţionări politice şi paşnice a crizei", potrivit unei surse diplomatice.
"Este exclus să revenim la o poziţie din timpul Războiului Rece, masând trupe în faţa Rusiei. De altfel am întâmpina unele dificultăţi în a face acest lucru, pentru că nu mai avem echipamente, spre exemplu tancuri, necesare", a spus un diplomat.
"Nu avem nevoie de trupe NATO la frontierele cu Rusia", a declarat şeful diplomaţiei Olandei, Frank Timmermans, la Bruxelles.
De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite au trimis avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-au declarat pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul unor misiuni NATO în statele baltice.
Ministrul francez Laurent Fabius nu participă la această reuniune, din cauza iminenţei unei remanieri guvernamentale, a anunţat o sursă diplomatică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: LightOn, start-up-ul francez de A.I. generativ, intră pe bursă cu o valoare de 50 mil. de euro
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Ce conțin, de fapt, chipsurile din comerț. Care sunt singurele SĂNĂTOASE, potrivit lui Dragoș Pătraru
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe