- Home
- Externe
- BRUXELLES, (01.04.2014, 14:18)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rasmussen: NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea frontierei cu Ucraina
NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.
Urmărește
421 afișări
Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen pentru presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles.
"Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (...). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".
Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.
Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.
"Rusia a subminat principiile pe care se bazează parteneriatul nostru şi şi-a încălcat angajamentele internaţionale", a acuzat Rasmussen.
La sosire, unii miniştri au insistat asupra necesităţii de a "nu pune paie pe foc", în vederea "favorizării unei soluţionări politice şi paşnice a crizei", potrivit unei surse diplomatice.
"Este exclus să revenim la o poziţie din timpul Războiului Rece, masând trupe în faţa Rusiei. De altfel am întâmpina unele dificultăţi în a face acest lucru, pentru că nu mai avem echipamente, spre exemplu tancuri, necesare", a spus un diplomat.
"Nu avem nevoie de trupe NATO la frontierele cu Rusia", a declarat şeful diplomaţiei Olandei, Frank Timmermans, la Bruxelles.
De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite au trimis avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-au declarat pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul unor misiuni NATO în statele baltice.
Ministrul francez Laurent Fabius nu participă la această reuniune, din cauza iminenţei unei remanieri guvernamentale, a anunţat o sursă diplomatică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe