Rasmussen: NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea frontierei cu Ucraina

NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.

Urmărește
421 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea frontierei cu Ucraina

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen pentru presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles.

"Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (...). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.

Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".

Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.

"Rusia a subminat principiile pe care se bazează parteneriatul nostru şi şi-a încălcat angajamentele internaţionale", a acuzat Rasmussen.

La sosire, unii miniştri au insistat asupra necesităţii de a "nu pune paie pe foc", în vederea "favorizării unei soluţionări politice şi paşnice a crizei", potrivit unei surse diplomatice.

"Este exclus să revenim la o poziţie din timpul Războiului Rece, masând trupe în faţa Rusiei. De altfel am întâmpina unele dificultăţi în a face acest lucru, pentru că nu mai avem echipamente, spre exemplu tancuri, necesare", a spus un diplomat.

"Nu avem nevoie de trupe NATO la frontierele cu Rusia", a declarat şeful diplomaţiei Olandei, Frank Timmermans, la Bruxelles.

De la începutul crizei, NATO a trimis avioane dotate cu radare de tip AWACS în spaţiile aeriene ale Poloniei şi României, iar Statele Unite au trimis avioane de tip F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-au declarat pregătite să mobilizeze avioane de vânătoare în cadrul unor misiuni NATO în statele baltice.

Ministrul francez Laurent Fabius nu participă la această reuniune, din cauza iminenţei unei remanieri guvernamentale, a anunţat o sursă diplomatică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici